Bağlarına don vuran köylüler yardım bekliyor

Bağlarına don vuran köylüler yardım bekliyor

Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Uzundere köyü sakinleri, geçimini sağladıkları bağlara don vurması nedeniyle mağdur olduklarını belirterek yetkililerden yardım istedi.

BATMAN - Hasankeyf ilçesine bağlı Uzundere (Vezriné) köyü sakinleri, 3 gün önce kar yağışı nedeniyle geçimini sağladıkları tüm bağlarına don vurduğunu söyledi. Köylüler, yetkililerden yardım alamadıkları takdirde geçimlerini sağlamak için köyü bile terk edebileceklerine dikkat çekti.

Köylüler, geçimlerini sağladıkları ceviz, badem, erik, elma, armut, sumak, fıstık ve incir ağaçlarına 30 Mart Pazar günü yaşanan kar yağışı nedeniyle don vurduğunu dile getirdi. Don olayı nedeniyle bir yıllık emeklerinin zayi olduğunu ifade eden köylüler, mağdur olduklarını dile getirerek yetkililerden kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.
 

“Tek geçim kaynağımız da bağ ve bahçelerdir”
Don olayı yüzünden bağ ve bahçelerinin zarar gördüğünü vurgulayan köy sakinlerinden Bilal Tutuman, “2-3 gün önce dondan, buzlanmadan dolayı bizim bağ ve bahçelerimizin hepsi zarar gördü. Tüm bağlarımız kupkuru olmuş durumda. Her sene her bir kökü 10-15 kilo ürün veren bir meyve ağacımız dahi dondan dolayı kurudu. Tüm köyün geçimini sağladığı bağ ve bahçeler zarar gördü. Tek geçim kaynağımız da bu bağ ve bahçelerdir. Bizim düz arazimiz de yoktur. Yetkililerden bize bir yardım yapılmasını bekliyoruz. Yardım yapılmadığı takdirde çok mağdur olacağız.” dedi.

“Bağlara harcadığımız paralar heba oldu”
Don nedeniyle bağlardan bu sene hiçbir gelir elde edemeyeceklerini dile getiren Said Maviş, “30 Mart akşamı yaşanan etkili soğuktan dolayı bağ ve bahçelerimizin hepsi zarar gördü. Bağlarımız tamamen kurumuş, erik ağaçlarımız zarar görmüş, erik ağaçlarımız, sumak ağaçlarımız zarar görmüş. Dağlık olduğu için buğday ekim yerlerimiz yoktur. Hepsi bağ ve bahçedir. Yaklaşık 30 dönüm bir bağım var. Bunun her bir kökünden en az senede bir 10 kilo verim alıyordum. Don yüzünden hiç bir bağdan bu sene hiçbir gelir elde edemeyeceğim. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Yetkililer bize yardım etmezse geçimimizi yapamayacağız ve köyümüz terk edip geçimimizi sağlamaya çalışacağız. Arazilerime harcadığım binlerce liram heba oldu. Ama maalesef bu sene gelir elde edemeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Köy sakinleri, kendilerine yardım yapılmadığı takdirde geçim yüzünden köylerini terk etmek zorunda kalabileceklerini söyleyerek durumun vahimetini dile getirdi.   (M.Fatih Akgül - İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.