Bakan Şimşek, köyün Kürtçe isim tabelasını taktı

Bakan Şimşek, köyün Kürtçe isim tabelasını taktı

Batman Gercüş'e bağlı Vergili köyü, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in astığı tabelayla eski ismi Becirman'a kavuştu.

BATMAN - Bir dizi etkinliklerden bulunmak üzere Batman’a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce ismi Vergili köyü olarak değiştirilen Becirman köyüne gelerek “Becirman” yazılı tabelayı köy girişine astı.

 

Becirman köyüne gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i Gercüş Kaymakamı ve köy halkı karşıladı. Köyün girişine Maliye Bakanı Şimşek tarafından “Becirman” yazılı tebala asıldı.

 

Tabelayı asan Bakan Şimşek kısa bir açıklama yaparak, 1920’lı yıllardan itibaren sistematik bir şekilde Türkiye’deki köylerin üçte birinin isminin Türkçeleştirildiğini söyledi. Bakan Şimşek, “Bugün bu adım sembolik bir adım. Bu sene Meclis’in kabul ettiği Demokratikleşme paketi çerçevesinde biz ismi zamanla değiştirilen, Türkçeleştirilen köylerimize ve diğer yerleşim yerlerine isimlerinin değiştirilme imkanını getirdik.” dedi.

 

Becirman köyünün uzun yıllar büyük bir haksızlığa uğradığını belirten Bakan Şimşek, “Osmanlı döneminde bunlar vergiden muaf olan bir kesim ve o nedenle bu köyün ismi Kürtçede “vergisiz” anlamına gelen “Becirman” halbuki Türkçeleştirildiğinde köyün ismi “Vergili” olarak değiştirilmiş. Ve orijinal isminin tam tersi bir anlam yüklenmiş. Bugün köyün verdiği kararın Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasıyla birlikte köy tekrar orijinal, anlamlı ismine geri dönmüştür.” şeklinde konuştu.   (Veysi Rüzgar - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.