Batman’da pamuk ekimi yaygınlaşıyor

Batman’da pamuk ekimi yaygınlaşıyor

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kiyas, Batman’da son yıllarda pamuk ekilişinin gittikçe yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman’da son yıllarda gittikçe yaygınlaşan pamuğun, destekler sayesinde çiftçilerin adeta gözdesi haline gelmeye başladığını belirtti.Geçtiğimiz yıllarda girdilerin yüksek olması ve desteklerin azalması nedeniyle bölgede bitme noktasına gelen pamuk, bu yüzden yerini mısıra bıraktı. Çiftçiler, pamuğa alternatif olarak mısır ekimine yönelerek, geçimlerini temin etmeyi sürdürdü.

Ülkenin pamuk ihtiyacından dolayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle bir kez daha bölgede olduğu gibi Batman’da da pamuk ekiminde artış oldu.

Batman’da son yıllarda pamuk ekim alanlarının gittikçe yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Kiyas, Türkiye’nin pamuğa ihtiyacından dolayı bakanlığın pamuğa yönelik desteklerinin arttığını kaydetti.Kiyas, “İlimizde 2017 yılından bu yana devam eden pamuk lehine bir artma var. Geçen yıl yaklaşık 3 bin dönüm pamuk ekiliş alanı vardı, bu sene bu rakam henüz netleşmemekle beraber yaklaşık 6 bin dekara çıkmış. Bu da geçen yılki ekilişe göre iki katına çıkmıştır. Pamuk ekilişi genelde mısır ekili alanlarda olduğu için pamuk da artış, mısır da azalmaya neden olmaktadır. Çünkü ikisinin de sulu alanlarda, DSİ sulama kanallarının olduğu yerlerde ekilişleri mevcuttur.” dedi.

“Böyle devam ederse pamuk ekilişi iki kat daha artacak”

Türkiye’nin pamuğa ihtiyacı olduğu için son iki yıldır pamuğa desteklerin daha fazla olduğuna işaret eden Kiyas, “Pamuğun Türkiye’de yetişmesi şu an daha iyi. Pamuktan mısıra veya mısırdan pamuğa doğru kaymalar daha çok Bakanlığımızın verdiği desteklere bağlıdır. Pamuk destekleri son iki yıldır epey bir yüksek, mısır destekleri daha azdır. Pamuk destekleri yüksek olunca da çiftçiler tarafından pamuğa doğru bir yönelme var. Bu şekilde devam ederse gelecek sene geçmiş iki yıla göre iki kat daha artmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

“İki yıl aynı ürün ekilişi olursa destekleme yapılmayacak”

İki yıl üst üste aynı ürün eken çiftçilere bakanlığın destekleme yapmayacağına dikkat çeken Kiyas, “Mısır ve pamuk ihtiyaç olan ürünlerdir. İki ürün de sanayide kullanılan ürünlerdir. Böyle olunca sulu alanlarda pamukta bir gelişme var. Mısırın aslında her yıl üst üste ekilmemesi gerekiyor. Çünkü mısır tarlada çok yüksek besin kaldıran bir üründür. Pamuk, mısıra oranla daha az toprakta besin kaldırıyor veya hastalıkları birbirinden farklı olduğu için üst üste her yıl mısır ekmek yerine arada bir münavebe yaparak mısır yerine başka bir ürün ekerek tarlayı birçok hastalıklardan koruma, tarlayı zenginleştirmek için iyi bir yöntemdir. Bakanlığımız da zaten bundan sonra ikinci yıldan sonra aynı ürün ekilişi olursa destekleme yapmayacak. Dolayısıyla Bakanlığımız da aslında münavebeyi öngören bir sistemi devreye koyup desteklerde münavebe sistemini desteklemektedir.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler