Bedelli Yasası'nda belirlenen miktar çok yüksek

Bedelli Yasası'nda belirlenen miktar çok yüksek

Tek tip askerlik sisteminin detaylarının açıklanmasının ardından bedelli askerlik hakkında düşüncelerini dile getiren Siirtli gençler, ödenecek miktarın çok yüksek olduğuna ve döviz kuru üzerinden hesaplanmasının yanlışlığına dikkat çektiler.

Yeni askerlik sisteminde uygulanacak bedelli askerlik ücreti; 31 bin 343 lira olarak belirlendi. Bu miktar, her altı ayda bir memur maaşlarına gelen zam oranında da artacak.

Bedelli Yasası'nda öngörülen 31 bin 343 TL'lik rakamın çok yüksek olduğunu dile getiren Siirtli gençler, Türkiye şartlarında maddi durumu iyi olmayan vatandaşların bu parayı ödeyemeyeceğini ve sadece zenginlerin bu yasadan faydalanacağını belirterek bu yasanın tekrar gözden geçirilmesi ve vatandaşların maddi gelirine göre düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdiler.

"Ya asgari ücreti yükseltsinler veya 15 bin TL'ye düşürsünler"

"Asgari ücret üzerinden değerlendirdiğimizde, 31 bin 343 TL'yi kimse toplayıp da ödeyemez." diyen Abdulkadir Çiftçi, bu yasadan sadece zengin olanların faydalanabileceğini söyledi.

Çiftçi, " Bu şahıs ya evlenmeyecek ya da evlendiğinde bedelli askerlik yapamayacak. Siirt gibi geçimin zor sağlandığı bir ilde, kimsenin bu parayı ödeyebilecek gücü yok. Çünkü bir insan evliyse ve kira da ödüyorsa nasıl 31 bin TL'yi biriktirip ödeyecek? Kimse ödeyemez! Bu imkânsız. Ancak durumu ve sermayesi iyi olanlar ödeyebilir. Bizim gibi asgari ücretle çalışanlar hiç ödeyemez. Haydi, 15 bin TL olsa insan düşünebilir ama 31 bin TL çok yüksek. Örneğin biz 3 kardeşiz. 3 kardeşi hesapladığınızda 90 bin TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Ben 22 yaşındayım ve benden küçük olan kardeşimin de 12 ay sonra askerlik yaşı geliyor. Her ikimiz de bu parayı hayatta ödeyemeyiz. O zaman ya asgari ücreti yükseltsinler veya 15 bin TL'ye düşürsünler." ifadelerini kullandı.

"Bedelli Yasası'nın zenginler için çıkarıldığını düşünüyorum"

Kendisinin askerlik yaptığını ancak askere gitmek üzere olan iki kardeşinin daha bulunduğunu dile getiren vatandaşlardan Ahmet Baykan, bedelli parasını verecek olan bir kişinin, yemeden-içmeden 1 yıl boyunca para biriktirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Baykan, "Maddi durumu iyi olan bedelli askerlikten faydalanır ama durumu iyi olmayan bizim gibi insanlar faydalanamaz. Çünkü 31 bin TL az para değil. Bu parayı kazanmak o kadar kolay değildir. Bu parayı kazanmak için bir yıl boyunca yemeden-içmeden çalışmak gerekiyor. Zenginler için bu para bir şey ifade etmiyor olabilir ama bizim için çok büyük bir para. Bu yüzden ben, bu 'Bedelli Yasası'nın sadece zenginler için çıkarıldığını düşünüyorum. Zenginler askere gitmeyecek ama fakir olanlar gidecek. 15 bin TL olsaydı bizler de faydalanmak isterdik. Fakat 31 bin TL'yi ancak maddi durumu iyi olanlar verecek ama olmayanlar veremeyecek." dedi.

"Bu yasa insanların gelirine göre düzenlenmeliydi"

'Bedelli Yasası'nın kişilerin gelir düzeyine göre belirlenmesi gerektiğini ifade den Ömer Batur, yasanın tekrar düzenlenmesi gerektiğini ve makul bir fiyata düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Batur, "Bedelli askerlik için belirlenen fiyatın çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Hele hele bizim gibi düşük bir gelire sahip olan aileler için çok yüksek bir rakam. Şahsen ben hiçbir yerde çalışmıyorum. Herhangi bir iş yerimiz de yok. Dolayısıyla sadece parası ve maddi imkânı iyi olanlar bu yasadan faydalanacak. Bence bu yasa, insanların gelirine göre düzenlenmeliydi. Kişinin maddi durumuna bakılarak ödeyebileceği miktar hesaplanabilirdi. Ben mesela bu fiyatı ödeyemem ama başkası belki bu paranın iki katını da ödeyebilir. İnşallah bu yasaya yeni bir düzenleme getirilir ve bizim de sesimiz duyulur." diye konuştu.

"Bedelli, döviz üzerinden hesaplanmamalıydı"

Geçen sene bedelli askerliğin 15 bin TL olarak belirlendiğini ve çoğu kişinin de bu haktan rekor düzeyde faydalandığını belirten Nurullah Timurtaş, bedelli askerlik için ödenecek miktarın döviz kuru üzerinden hesaplanmasının yanlışlığına dikkat çekti.

Timurtaş, "Benim gibi 94 ve öncesinde doğmuş olanlar önceki yasadan faydalanamadı. Sonrasında bir beklenti oluştu 15 bin olacak diye ama ne yazık ki döviz üzerinden hesaplandı ve bu döviz de yurtdışı için 5 bin Euro olarak belirlendi. Yurtdışındaki adam için 5 bin Euro büyük bir rakam değil ama ülkemizde döviz fiyatları yüksek olduğu için bu miktar 31 bin TL'ye tekabül ediyor. Bizim için oldukça yüksek bir rakam. Daha uygun bir şey bekliyordum. Sonuçta bu ülkenin vatandaşları için bu rakam çok yüksek ve bedelli askerlik, döviz üzerinden hesaplanmamalıydı. Keşke önceki belirlenen bedel olan 15 bin TL de sabit kalınsaydı. İşsiz ve düşük gelirli vatandaşları hiçbir şekilde düşünmemişler. Bedelli askerlik, sırf para üzerine kurulmuş bir sisteme dönüşmüş oldu. Keşke böyle olmasaydı." şeklinde konuştu

"Ekonomimize katkı sağlayacaksa ödenecek para önemli değil"

Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak ve gelişmekte olan şehirlerimize yatırım yapılacaksa, bedelli için ödenecek paranın önemli olmadığını belirten Cevat Kara, "Bedelli askerlikten muhtemelen ben faydalanamayacağım. Çünkü üniversite öğrencisiyim, bizim için önceleri kısa dönem yapılıyordu. 4'üncü seneden sonra 6 ay kısa dönem yapabiliyorken yasanın değişmesiyle kısa dönem de kalkmış oldu ve rakam da 31 bin TL'ye yükseltildi.  Benim için önemli olan fiyat değil, o paranın nereye gideceği ve nerede kullanılacağı çok önemli.  Zaten askerliği 12 aydan 6 aya düşürmüşler. Kısacası yasa,  'Zenginin çocuğu askerlik yapmasın, ama fakirlerin çocukları yapsın.' anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

"Gençler bu yasadan yararlanamayacak"

Geçen yıl bedelli yasasından 15 bin TL'lik bir rakamla faydalandığını ama yeni düzenlenen yasa ile 31 bin TL'nin de gerçekten yüksek olduğunu ifade eden Argeç Akan, "Gençler bu yasadan yararlanamayacak, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları düşünürsek bu parayı vermek çok zor. Bu nedenle ödenecek miktarın 15 bin TL'ye düşürülmesi gerektiğine inanıyorum. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan insanların aldığı maksimum ücret, asgari ücrettir. Ama Batıda bu durum bu şekilde değil. Bu büyük bir haksızlıktır." dedi.

Bedelli Yasası'nın memur maaşlarına endekslendiğini ve her 6 ayda bir fiyatının da yükseleceğine dikkatleri çeken Akan, bu durumda imkânı olmayan kimsenin bu haktan faydalanamayacağını kaydetti.

Son olarak Akan, "31 bin TL çok büyük bir rakam. 15 bin TL'nin de makul bir rakam olduğuna inanıyorum. İşini yeni kurmuş ve bırakamayan birçok insan var. Öyle ki, bırakıp gittiği zaman işini kaybedenler olabilir. Dolayısıyla bir kişinin işini bırakmadan bedelli askerlik yapabilmesi için miktarın 15 bin TL 'ye çekilmesi yeterli olacaktır." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler