Buğday ekimine başlandı

Buğday ekimine başlandı

Temel gıda maddeleri arasında yer alan buğdayın Mardin’de ekimine başlandı.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçiler, temel gıda maddeleri arasında yer alan buğdayın ekimine başladılar.

Halkalı (Kilebîn) Mahallesi’nde yaklaşık bin dekarlık arazisine buğday eken Ömer Aydın, ekim işlemleri hakkında bilgi verdi.

Araziyi yaz mevsiminde sürdükten sonra toprağı dinlenmeye bıraktıklarını söyleyen Aydın, bu yöntemle daha verimli ürün elde ettiklerini belirtti.

Aydın, “Her sene kasımın 6 ile 10’uncu günleri arası ekime başlanır. İlk önce tohumu serpiyoruz. Arkasından motorla gobi çekiyoruz ve Allah’ın rahmetini bekliyoruz. Yağmur yağdığında sulama yapmıyoruz. Yağmadığı zaman ise kuyu suyu ve sprink yöntemiyle suluyoruz. Toprağı 5-6 ay dinlendiriyoruz. Dinlendirmediğinde verim düşüyor. Buğdayın ardından mısır ekildiğinde 2 aylık bir dinlendirme oluyor. O zaman üründen verim alınmıyor. Çoğu çiftçi tarlayı dinlendirmiyor, buğdayda dekar başına 600 kilogram alacağına 400 kilogram alıyor. Toprak dinlendirilse eski verimi alır. Biz toprağı dinlendirdiğimiz için güzel verim alıyoruz.” dedi.

Mardin’de çiftçilerin elektrik ve su sorununun sona ermesi için GAP projesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Aydın, GAP’ın gelmesiyle ekimi yapılmayan arazi kalmayacağını belirtti.

GAP’ın herkese kazanç sağlayacağını dile getiren Aydın, “Mardin ovasına GAP gelse çok iyi olur. Ekilemeyen tarlalar ekilir, verim artar. 2-3 yıldır bölgede elektrik sorunu var. Elektrik sorunu biter, su sıkıntısı yaşanmaz. Şu an bazı yerlerde 700-750 metreye kadar kuyu kazılmış ama su çıkmıyor. Bir an önce GAP buraya gelse herkes kazanır, hepimiz rahatlarız.” şeklinde konuştu.

İLKHA















Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.