Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?

Kış yağışlarıyla beraber yer altı sularının yukarıya doğru yükselmeye başladığını söyleyen ZMO Başkanı Fevzi Çakmak, bu durumun yaz aylarında olacak kuraklıklarda yer altı akü ferlerinin kullanabilecek duruma gelmesi anlamına geldiğini söyledi.

Son haftalarda Türkiye'deki etkisi, alan yağışların görüldüğü, zirai ürünler ve su rezervlerindeki fayda ve zararlara ilişkin olarak kullanılan üretim sezonu boyunca arzu edilen yağışların normal bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Ülke genelinde yağan kar ve yağmur suları ile beslenen yer altı ve yer üstü su kaynaklarının tarımsal faaliyetler için yeterliliği konusunda ümit verici bir tablonun varlığını görmek güzel olduğunu söyleyen Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, kış yağışlarıyla beraber yer altı suları yukarıya doğru çıkmaya ve dolmaya başlamasıyla yağışın oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.


"Kış yağışlarıyla beraber yer altı suları yukarıya doğru çıkmaya ve dolmaya başladı"

Geçen yaz mevsiminin ciddi anlamda kurak geçtiğini belirten Çakmak, "Evlerimize gelen suların kesintisi olacak mı? diye kaygı içerisindeydik. Yer altı kaynaklarının daha çok aşağılara inmesine sebep oldu. Bu kış yağışlarıyla beraber yer altı suları yukarıya doğru çıkmaya ve dolmaya başladı. Bu anlamda güzel bir gelişme oldu. Yer altı akü ferlerinin dolması demek, bundan sonraki yaz aylarında olacak kuraklıklarda yer altı akü ferlerinin kullanabilecek duruma gelmesi anlamına geliyor. Yağışların olması bu anlamda güzel bir haberdir." dedi.

"Yağışların hem artısı hem de eksisi vardır"

Yağışların olmasıyla beraber özellikle geçinimsiz toprak denilen ağır bünyeli topraklarda da sorunlar göstermeye başladığını belirten Çakmak, "Özellikle suyun yoğun olarak toprağın yüzeyinde bitkilerin ekili olduğu arazilerde göllenmesiyle bu arazilerdeki bitkilerin zarar görmesine yol açtı. Bu nedenle yağışların hem artısı hem de eksisi vardır." diye belirtti.

"Suyun tahliye edilebileceği drenaj sistemleri oluşturmak gerekiyor"

Çakmak, "Su göllenmesi olan taban suyu yüksek geçinimsiz topraklarda suyun tahliye edilebileceği toprak yüzeyinde uzun süre kalmasını engelleyecek drenaj sistemleri oluşturmak gerekiyor. Çünkü ekili ürünlere zarar gelmesin. Sonraki dönemde verim kayıplara neden olmasın." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.