Ceylanpınar’daki kaçak kazılar bir tarihi yok ediyor-foto

Ceylanpınar’daki kaçak kazılar bir tarihi yok ediyor-foto

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, Kepez tepesi üzerinde bulunan tarihi alan, kaçak definecilerin uğrak yeri haline geldi.

Ceylanpınar ilçesinin girişinde bulunan iki yüksek tepeden oluşan Kepez tepesinin üst tarafında kaçak kazı yapan defineciler onlarca yeri kazarak, tarihi alanı şantiye haline getirdiler.

Kaçak kazı yapılan bölgede birçok tarihi esere de rastlamak mümkün. Bu tarihi eserlerin içerisinde, parçalara ayrılmış çömlek parçaları ve sarnıçlar en dikkat çekici eserlerin başında geliyor. İlçe halkı, ilgisizlik nedeniyle yıllardır kaçak definecilerin uğrak yeri haline gelen tarihi Kepez tepesi ve civarının daha fazla zarar görmeden yetkililer tarafından incelenip, bölge alanının turizme kazandırılması gerektiğini dile getirdiler.

Kepez tepesi ve bölgesinin tarihi Milattan önce 5 binli yıllara dayanmaktadır. Bölge, Asurlular, Hititliler, Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Asurlar döneminde kurulmuş olan Mırri Mutani devletine başkentlik yapan Ceylanpınar, bu dönemde Vaşşugar olarak anılmaktaydı.     (Mustafa Kaynak – İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.