Çiftçilerin buğday mesaisi

Çiftçilerin buğday mesaisi

Batman'da çiftçiler, kasım ayında başladıkları buğday ekimine yıl sonuna kadar devam edecekler.

Batman'ın Balpınar (Grêsira) beldesindeki çiftçiler, temel gıda maddeleri arasında yer alan buğdayın ekimine kasım ayında başlayarak, aralığın sonuna kadar devam edecekler.

Yıllardır tarım ve seracılıkla geçimlerini sağlayan Yeniköy (Sêgırka) köyünün sakinleri, kasım ayında başladıkları buğday ekimine yıl sonuna kadar devam edecekler.

Yaklaşık 4 bin nüfusa sahip köyün sakinlerinden Eşref Aslan, daha önce sebze ektikleri araziyi sürdükten sonra toprağı dinlenmeye bıraktıklarını ve bu yöntemle daha verimli ürün elde ettiklerini söyledi.

Köylerinde genellikle sebze türü ürünleri yetiştiren ailelerin geçimlerini bu şekilde sağladıklarını belirten Aslan, "Bu yıl sebzeler pek kazandırmadı. Köylüler genellikle buğday ekimine ağırlık vermişler. İkinci üründe silo yemi (silaj), karnabahar, lahana veya marul ekiyorlar. Şimdi buğday ekim zamanıdır. Buğday ekimini genellikle kasım ile aralık aylarında yapıyoruz. Şimdi ekimini yaptığımız buğdayın hasadını da haziran ayında yapıyoruz." dedi. 

Gücü yeten çiftçilerin buğday hasadı sonrası ikinci ürün ektiklerini dile getiren Aslan, "Haziran ayında işletme gücü olanlar ikinci bir ürün ekiyor. Gücü yetmeyenler ise nadasa bırakıyorlar. Köyümüzün toprakları verimlidir. Dönüm başı en az 500 kilo, en fazla 750 kilo buğday elde ediyoruz. Bu çift sürme sorası traktör yardımıyla buğdayı ekiyoruz. Ekime hazırladığımız buğdayı gübreliyoruz. Ekimini yaptığımız buğdaya bahar gübresini de veriyoruz. Aynı zamanda yabancı otlar yeşermesin diye ilaçlama yapıyoruz. Geçen sene yağan yağmur çok iyiydi. Bu yıl hâlihazırda pek yağmur yağdığı söylenilmez. İnşallah beklediğimiz kadar yağmur yağar. Yağmur yağdığı zaman verim de artıyor." ifadelerini kullandı. 

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.