Cizre Müftüsü: 52 camimiz hasar gördü video foto

Cizre Müftüsü: 52 camimiz hasar gördü video foto

Cizre'nin artık eskisi gibi ilim merkezi olarak anılmasını istediklerini söyleyen Cizre Müftüsü Salahattin Yılmaz, çatışmalarda ilçedeki 110 camiden 52'sinin hasar gördüğünü söyledi.

Cizre’de 78 gün süren sokağa çıkma yasağı kısmen kaldırılırken ilçede yaşanan çatışmalarda bir çok ev ve işyeri kullanılamaz hale geldi. Yaşanan çatışmalarda sadece ev ve işyerlerin değil ilçedeki birçok cami de tahrip olmuştu.

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) konuşan Cizre Müftüsü Salahattin Yılmaz ilçede zarar gören camiler hakkında bilgi verdi. Cizre'nin artık eskisi gibi ilim merkezi olarak anılmasını istediklerini de söyleyen Müftü Yılmaz, huzur ve barışın bu topraklarda hâkim olmasını temenni etti.

“Toplamda 52 cami zarar gördü”

İlçe müftüsü Yılmaz, “Özellikle belli mahallelerdeki camilerimiz çok zarar gördü. Sokağa çıkma yasağı biter bitmez yaralarımızı tespit etmeye çalıştık. İlk önce komisyonlarımızı hemen kurup zarar gören camileri rapor halinde tespit ettik. 9 camimiz tamamen hasarlı, 12 camimiz orta hasarlı, diğer camilerimiz ise az hasarlı olmak üzere toplamda 52 camimiz zarar görmüş durumda.” dedi.

“Cizre halkı çatışma değil huzur istiyor”

Cizre’de 52 caminin zarar görmesinin korkunç olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Tabi bunu düşündüğümüz zaman 52 cami Cizre gibi bir yerde korkunç bir durumu ifade ediyor. Halkımız da biz de huzuru istiyoruz. Halkımız selamet, emniyet istiyor. Artık bundan sonra halkımızın huzur içerisinde yaşayacağı bir ortam istiyoruz. Yanlışlıklar değil, güzellikler istiyoruz. Çatışma değil kardeşlik, beraberlik istiyoruz. Kürt'üyle, Türk'üyle bizim hiç bir farkımız yoktur. İkisi de Adem’in oğludur ikisi de Rabbimin bir sanatıdır.” ifadelerini kullandı. 

Birlik olunduğu halinde sıkıntıların üstesinden gelineceğine vurgu yapan Yılmaz, şuan da meydana gelen olaylar aslında sadece bir bölgenin değil, Müslüman memleketlerinde bu sorunların var olduğuna dikkat çekti. Müftü Yılmaz, bu sorun ve sıkıntıların ise birlik ve beraberlikle üstesinden gelinebileceğini söyledi.

“İlmin menbaı olan Cizre tekrar aslına rücu etmeli, ilim merkezi olmalı”

Bölgede ilmi, tarihi ve kültürüyle Cizre gibi başka bir merkezin olmadığı belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Cizre medeniyetin merkezidir. Eskiden ilmin membaı olan bir merkez idi. Büyük şahsiyetlerin yetiştiği bir merkezdi. Bu merkez bu medeniyet tekrar aslına rücu etmeli, medreseler olmalı, Kuran kursları olmalı, bu anlamda tekrar ilim merkezi olmalı, ilim adamları yetiştirmeli. Bunu net söylemeliyim Cizre, bir maden gibidir, insanı da madendir. Cudi’si madendir, bu madenin güzel insanlarını güzel bir şekilde işletmesi gerekir. Ve Cizre gibi bölgemizde ikinci bir merkez yoktur kültürüyle tarihiyle ilmiyle başka bir merkez yoktur.”

"Cizre’den El Cezeriler Şeyh Seydalar tekrar çıkmalı"

Cizre’nin tekrar ilmi ve medeniyetine kavuşması için herkese vazife düştüğüne dikkat çeken Yılmaz, “Cizre’miz dolayısıyla da bu anlamda tekrar tarihin kendisine verdiği o emaneti yüklenmeli ve devam ettirmelidir. Rabbim nasip etsin inşallah. Cizre’den, tekrar ikinci bir El Cezeri’ler, Şeyh Seyda’nın, Şeyh Muhammed Kadri’nin, Ebuliz’lerin, İbnül Esir’lerin takipçileri çıksın. Cizre ilmiyle, teknolojisiyle meşhur olsun. Hendeğiyle, olayları ve çatışmalarıyla, yıkılan mabetleriyle değil, göç eden insanlarıyla değil ilmiyle, medeniyetiyle meşhur olmalıdır. Bu konuda hepimize vazife düşüyor. Anne babaya, Diyanete herkese vazife düşüyor. Bu anlamda hepimiz bir tarafını tutarsak inanıyorum ki Cizre bu yönüyle hep güzelliklerin merkezi olacaktır." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.