​Eksiksiz bir hac ibadeti için rehber hocalara uyulması gerekir

​Eksiksiz bir hac ibadeti için rehber hocalara uyulması gerekir

​Hac farizasını yerine getirecek adaylara önemli tavsiyelerde bulunan Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok, eksizsiz hac ibadeti için rehber hocalara uyulması gerektiğini belirtti.

Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok, hac ibadetinin İslam'daki yerine değinerek, eksiksiz haç ibadetinin yapılması için rehber hocalara uyulması gerektiğini vurguladı.    

Diyanet İşleri Başkanlığı organizesinde yapılan kura sonucu Siirt Müftülüğü öncülüğünde 196 kişinin hacca gideceğini söyleyen Altıok, 115 kişiden oluşan ilk kafilenin 8 Ağustos'ta saat 07.00'de Batman Hava Limanından kalkacağı bilgisini verdi. Altıok, hacı adaylarının 14 Eylül'de geri döneceğini belirtti.   

Hac ibadetinin İslam yerindeki önemine vurgu yapan Altok, şöyle konuştu: "Hac İslam’ın kemale erdiği Ayet-i Kerim ile Veda Haccı'nda Peygamber Efendimize Arafat Meydanı'nda bildirilmiştir. Bir Müslümanında İslam’ın kemale erdiği gibi kemale ermesinin, olgunlaşmasının ve bütün Müslümanlarla kucaklaşmasını sağlayacak, Allah’ı Teâlâ’ya, Hazreti Peygambere, Hazreti İbrahim’e ve Ashab-ı Kirama manevi yolculuğu ifade eden bir ibadet yolculuğudur. Hac dünyanın dört bir yanından gelen her renkten, her dilden, her ırktan, her statüden Müslümanın birleştiği, gövde gösterisi yaptığı, Allah’ın birliğini temsil eden Kâbe-i Muazzama etrafında bir birine kenetlendiği ve kardeş olduğu dünyanın en muhteşem manzaranın oluştuğu bir mekândır."

"Hac ibadetinin sayısız faydaları ve hikmetleri vardır"

Hac ibadetinin sayısız faydaları ve hikmetleri olduğuna değinen Altıok," Bunlardan; ihram, kefene bürünmek gibidir. Arafat Meydanı'nda durmak mahşer meydanında durmayı hatırlatır. Kâbe’ye kavuşmak Allah’ı Teâlâ’ya kavuşmayı hatırlatır. Zemzem suyu insanın temizlenmesini, o su içildikten sonra bir daha insanın midesine haram lokmayı indirmemeyi temsil eder. İsmail aleyhisselam’ın hayatının kurtarmak için Arafat’ın etrafında zemzem arayışı içine giren Hazreti Hacer annemiz gibi bizlerde Kur’an membaından yavrularımızı beslemek suretiyle çocuklarımızı tertemiz bir şekilde yetiştirmenin, iyi bir Müslüman olmalarını sağlamak için verilen önemli bir karardır hac ibadeti." şeklinde konuştu

"Vaktin en iyi şekilde değerlendirilmesi gereken bir mekândır"

"Hacda sevgi, aşk ve muhabbet vardır." diyen Altıok, " Ömür boyu ibadet için 1 ay, 40 gün boyunca vakit bulamayan kardeşlerimiz hac da bu fırsatı yakaladıkları için en iyi şekilde değerlendirmeleri gerekir. Müftülük olarak kurada ismi çıktığı andan itibaren Kur’an okumayı bilmeyen vatandaşlarımız için istedikleri takdirde en yakın camide Kur’an-ı Kerim-i öğrenebilirler. Hacca gidecekleri tarihten itibaren helal lokma yemeye, üzerlerinde hakları oldukları insanlarla helalleşmeye gayret etmeleri, kul hakkı ile gitmemeleri ve helal parayla hacca gitmeleri gerekir." ifadelerini kullandı.  

"Eksiksiz bir hac ibadeti için rehber hocaların talimatına uyulması gerekir"

Hac yolculuğu esnasında hacı adaylarının dikkat etmesi gereken konular hakkında da tavsiyelerde bulunan Altıok, hacı adaylarının özellikle rehber hocaların talimatlarına uymalarını tavsiyesi etti.

Altıok, "Seyahat esnasında kimseyi incitmeleri gerekir, çünkü hac yolculuğu hak yolculuğudur, ibadet yolculuğudur, hac ibadeti ifa edilirken gösterilen hassasiyet, nezaket hac yolculuğu boyunca dikkat edilmelidir. Eksiksiz bir hac ibadeti yapmak için rehber hocalarımıza kopmamaları ve onları dinlemeleri lazım, aynı odada kaldıkları hac arkadaşları ile iyi geçinmeleri lazım bunların hepsi ibadettir. Orada sevaplar katlanıyor Kâbe’de kılınan bir namaz 100 bin namaz sevabındadır; ama bir günah işlendiği zamanda o günahın da katlanacağının bilincinde hareket etmeleri gerekir. Özellikle saat 10.00 ile saat 15.00 sıralarında kesinlikle güneşte dolaşmamaları lazım. Ekvator bölgesi olduğu için çarpan güneç felç olmalarına neden olabilir. Sağlıklarına, yeme içmelerine çok dikkat etsinler. Rabbim hayırlısı ile gidip dönmelerini makbul bir hac ifa etmiş bir şekilde dönmelerini ve döndükten sonra o temizliğin, şuurun ömür boyu devam etmesini temenni ediyorum." diye konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.