Elektriğin yarısını ithal kaynaklardan elde ediyoruz

Elektriğin yarısını ithal kaynaklardan elde ediyoruz

Türkiye’nin enerji kaynakları açısından kendine yeten bir ülke olmadığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, başta doğalgaz ve kömür olmak üzere elektriğin yarısının da ithal kaynaklardan elde edildiğini söyledi.

Bir dizi ziyaret için geldiği Gaziantep'te çeşitli açılış ve programlara katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencileriyle sohbet toplantısında bir araya geldi.

Kampüs içerisinde düzenlenen programda öğrencilerle sohbet eden Bakan Dönmez, üniversitelilere öğrencilik yıllarından ve yaşadığı zorluklardan bahsetti. Öğrencilik yıllarının kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Bakan Dönmez, gençlere çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Bakan Dönmez, daha sonra ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Oğuzeli Biyogaz Enerji Santralinin açılışına katıldı.

Dönmez, Oğuzeli ilçesinde kurulan Biyogaz Üretim Tesisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de 57 ilde 144 tesis ile atıktan enerji elde edildiğini ve kurulu gücünün de yaklaşık 650 megavat olduğunu söyledi.

Atıktan enerji üreten tesis sayısını 160'a ve kurulu gücü de 700 megavatın üzerine çıkaracaklarını dile getiren Bakan Dönmez, enerji alanında önemli projelere imza attıklarını belirtti.

Açılışı yapılan tesisin, Türkiye'deki ilk modern tesis olduğunu belirten Dönmez, biyogazın yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer aldığını belirterek, “Bir başka tarafı da yerli ve doğal kaynak olmasıdır. Ağırlıklı hayvansal atıklardan elde edilen enerjiyle bu tesisimizde bir megavatlık bir elektrik enerjisi üretilecek. Tevzi çalışmalarıyla birlikte 4-5 megavata kadar da artırma imkânımız var. Türkiye’de bu anlamda modern tesis olması açısından bir ilktir.” dedi.

“Enerji kaynakları açısından kendine yeten bir ülke değiliz”

Dönmez, “Milli enerji maden politikası kapsamında yerli ve yenilenebilir kaynaklara son derece önem veriyoruz. Maalesef biz enerji kaynakları açısından kendine yeten bir ülke değiliz. Başta doğalgaz ve kömür olmak üzere üretilen elektriğin yarısını ithal kaynaklardan elde ediyoruz. Diğer yarısını ‘yerli ve yenilenebilir yerli kaynaklar’ dediğimiz yani linyit kömürümüzden bir miktarını elde ediyoruz. Üçte bir oranında yenilenebilir kaynaklardan; suyumuzdan, rüzgardan, biyogazdan, güneşten ve jeotermal gibi sıfır emisyon üreten çevreye en az etkisi olan kaynaklardan elektrik üretiyoruz. Sıfır emisyon üreten, çevreye en az etkisi olan kaynaklardan elektrik üretiyoruz. Burada hiç şüphesiz yenilenebilir enerji kaynağı kanunu çıkarılması ve bunlara teşvik verilmesinin etkisi büyük ama bir o kadar da özellikle yerel yöneticilerimizin bu işe sahip çıkmasının çok büyük etkisi var.” ifadelerini kullandı.

Birçok kentte evsel atıklardan endüstriyel atıklara kadar çok çeşitli atıktan enerji üretim tesislerinin faaliyette olduğunu anımsatan Bakan Dönmez, “Şu an 57 şehrimizde 144 tesis ile atıktan enerji elde ediyoruz ve kurulu gücümüz de yaklaşık 650 megavat. İnşallah önümüzdeki yıl yani bu yıl içerisinde devreye girecek olanlarla birlikte atıktan enerji üreten tesis sayısını 160'a, kurulu gücümüzü de 700 megavatın üzerine çıkaracağız.” şeklinde konuştu.

Oğuzeli Biyogaz Enerji Santralinin Gaziantep için enerji alanında atılan en büyük adım olduğunu ifade eden Dönmez, şunları söyledi:

“Güzel ve çevreci belediyecilik anlayışına çok güzel örnektir. Yaklaşık 14 milyonluk bir yatırımla 2 sene gibi kısa bir süre içerisinde bir megavat kurulu gücüyle bu tesis, yılda 8 milyon kilowatt gibi bir elektrik üretecek. Bunun anlamı; 3 bin 300 hanenin bir aylık elektrik tüketimine denk gelen bir enerji. İlçenin atıktan kurtulması için yapılan bu tesis, atığı bertaraf ederken ortaya çıkan çuptalarından da istifade ediyoruz. Gerek katı gerek sıvı olan biyo gübreyi tarıma geri dönüşümünü sağlıyoruz. İnşallah bu tesis, ilk olur son olmaz. Burada gördüğüm kadarıyla hayvancılık potansiyeli oldukça yüksek. Gaziantep’e her zaman destek olacağız.”

Gaziantep Büyükşehir Başkanı Fatma Şahin de “Burası bizim için çok önemli, niye çok önemlidir? Tam anlamıyla enerji ve tabi kaynaklar alanı. İnsanoğlu bir türlü kendi içerisinde kurulan düzeni ve ekolojik dengeyi düzenli koruyamadığından bozuyordu. Hayvan atıkları, tavuk gübresiyle birlikte çevreyi kirleten atıklardan nasıl bir enerji oluşabileceğini, bunu nasıl biyolojik enerjiye dönüştürülebileceğini gösteren, tabi kaynakları enerjiye dönüştüren bir proje yaptık. İlk kez bir büyükşehir belediyesi bu işe girdi. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanıyım Türkiye’de böyle bir örnek yok. Oğuzeli bunun en iyisini hak ediyor. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Dönmez, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve beraberindekiler Oğuzeli Merkezi Biyogaz Üretim Tesisinin açılış kurdelesini kesti.

Tesisi de gezen Bakan Dönmez, daha sonra Oğuzeli ilçesine geçti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.