Elektrik faturalarındaki yeni düzenleme halkı mağdur edecek

Elektrik faturalarındaki yeni düzenleme halkı mağdur edecek

Elektrik faturalarında ayrı başlıklar halinde yer alan perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim sistem kullanım bedeli ve kayıp enerji tedarik maliyetleri, yeni düzenleme ile faturalarda "Dağıtım Bedeli" hanesi altında tek başlıkta birleş

"Dağıtım bedeli" başlığı altında hesaplanacak bedellerden ‘Dağıtım sistem kullanım bedeli’, şirketlerin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli maliyetlerden hareketle belirleneceği belirtildi. Bu kapsamda, dağıtım sistem kullanım bedelinin belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, bakım onarım giderleri, kayıp enerji tedarik maliyetleri, iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller ile dağıtım faaliyetinin sürdürülebilmesi için katlanılan diğer maliyetler dikkate alınacak.

 

Böylece daha önce ‘Kayıp kaçak bedeli’ gibi vatandaşlardan haksız yere tahsil edilen çeşitli ek tahsilatlar gizlenmiş olacak.


Yeni düzenleme ile, dağıtım tarifesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, dağıtım şirketlerinin önerileri de dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenecek ve dağıtım bölgeleri için ortak belirlenebileceği gibi, her bir dağıtım bölgesi için ayrı ayrı da tespit edilebilecek.



İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan vatandaşlar, “kayıp-kaçak bedelini ödediğimizi biliyoruz, fakat bizden ne miktar kestiklerini yeni düzenlemeye göre göremeyeceğiz” diyerek tepki gösterdiler.

 
Bu yeni uygulamayla ilgili konuşan Şerif Bakış adlı  vatandaş; “Bu yeni düzenleme yasal hırsızlık olacak, haklar gasp edilecek. Böyle bir uygulama kesinlikle yanlıştır. En azında kayıp-kaçak bedeli  adı altında ne kadar kesiliyor bilelim. Yani nereye gittiğini, ne kadar gittiğini bilelim de, en azında içimiz rahat etsin” ifadelerini kullandı.

 

“Şimdi burada yine ne olmuşsa dürüst insanlara olacaktır”

Elektrik dağıtım şirketlerinin, bunun bedelini dürüst insanlardan çıkaracağını söyleyen Bakış; “Şimdi bundan önce faturalara ‘kayıp-kaçak bedeli’ yazılırdı. Şimdi tepki gelmesin diye bunu kapatıyorlar. Önceleri açıklama kısmı gösterildiği için fazla bir miktar yazamıyordular. Ama şimdi fazla yazacaklar bu da bizden çıkacak. Şimdi burada yine ne olmuşsa dürüst insanlara olacaktır. Kendisini bilen Allah’tan korkan, başkasının hakkına tenezzül etmeyen insan,  zaten kaçak ta kullanmaz, kayıp ta olmaz” dedi.

 

“Bu düzenleme uygulanmamalı”

Bu düzenlemenin uygulanmaması gerektiğini söyleyen Bakış, “Bu yeni uygulama dürüst insanı cezalandırmak gibi bir şey oldu. Dürüst insanı ödüllendirmek gerekirken, bunlar cezalandırıyor. Elektrik faturalarında eski sistemin devam etmesini istiyorum. En azında ne ödediğimi bileyim 1 lira kesiyorsa bile bileyim.” şeklinde konuştu.

 

“Önceleri en azında ne ödediğimizi biliyorduk”
Burhanettin Sökme isimli bir diğer vatandaş ise; “Zaten kendi yaktığımızın bedeli dışında bir de kayıp-kaçağa ödüyorduk. Önceleri en azından ne ödediğimizi biliyorduk. Şimdi ne malum daha fazla kesmeyecekler? Eski sistem devam etsin. Biz bu yeni uygulamadan memnun değiliz. Yani bizden ne alınıyorsa açıklasınlar” şeklinde konuştu.  (Sedat Karatay-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.