Erbaş Cuma gününü aşağılayanlara hutbeden tepki gösterdi

Erbaş Cuma gününü aşağılayanlara hutbeden tepki gösterdi

​Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Muş'ta verdiği hutbede, son günlerde Cuma gününe yönelik aşağılayıcı ifadelere tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bazı temaslarda bulunmak üzere geldiği Muş'ta Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Camii’nde Cuma Hutbesini irad etti.

Cuma hutbesi öncesi Erbaş, müftülük çalışanları ve Alimler ve Medreseler Vakfı (MEDAV) ile basına kapalı olarak birer toplantı yaptı, ardından Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından Erbaş, Üniversite camisine geçerek burada Cuma hutbesini irad ederek, Cuma namazını kıldırdı.

Hutbede Erbaş, son günlerde "Kara Cuma" adıyla yapılan paylaşımlara tepki göstererek, "Son zamanlarda, son günlerde, son haftalarda, Cuma gününü aşağılayıcı bir ifade sosyal medyada ya da bazı ticari gerekçelerle kullanılmaktadır. Bu konularda insanların inancına rencide edici hareketlerden ve davranışlardan kaçınalım. İnsanların buna ihtiyacı var. İnsanların birbirinin düşüncesine, birbirinin değerlerine saygı göstermeye ihtiyacı vardır. Çünkü bizler birlikte yaşamak zorundayız. Birlikte yaşamak tecrübesini tarihe altın sayfalarla yazdıran bizim milletimiz ötekinin inancına, ötekinin düşüncesine ve mezhebine saygı göstermek zorundayız." dedi.

"Bütün insanların, Müslümanların kurtuluşa varabilmeleri için pek çok vesile takdir görülmüştür. Kurtuluşa varabilmek için bu vesilelerin bazıları da mübarek gün ve gecelerdir." diyen Erbaş, şunları söyledi: "2 gün önce bunlardan birisini, Mevlid Kandili gecesini idrak ettik. Efendimizin dünyaya teşrif ettiği, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için Kur’an-ı getiren yüce Peygamberimizin doğum gününü idrak etmiş olduk. Rabbim bütün insanlığa Efendimizi yeniden anlamayı, onun insanlara kazandırdığı değerleri yeniden hatırlamayı nasip etsin. Miraç Gecesi, Regaip Gecesi, Kadir Gecesi yine bu mübarek gecelerdendir. Berat gecesi Vesile-i Necat olarak değerlendirebileceğimiz kurtuluşumuz için bizlere vesile olan mübarek gecelerden birisidir. Üç aylar dediğimiz aylar; Recep, Şaban ve Ramazan ayları yine bütün müminlerin iyi değerlendirdiği takdirde amel defterlerine sevap yazılacak güzel günler, güzel aylardır."

Cuma gününün önemine değinen Erbaş, yaklaşık 2 milyar Müslümanın en az yarısını camide toplayan Cuma gününün müminler için çok önemli olduğunu ifade etti.

"İnanan, inanmayan herkesin kutsallara değer vermesi gerekiyor"

Erbaş, "Müminleri her hafta kendisinde toplayan birlikte omuz omuza rüku etmelerini, secde etmelerini sağlayan, sadece ülkemizde 25 milyona yakın mümine bu fırsatı sunan ve bütün dünyada 2 milyara yakın Müslüman’ın en az yarısını camilerde toplayan, Cuma günü yine müminler için çok önemlidir. Müminlere farz kılınan çok önemli bir ibadet ve çok önemli bir gündür. Cuma gününün müminlerin gönlünde ayrı bir yeri vardır. Bizim insanlık olarak inanan, inanmayan herkesin bu kutsallara değer vermesi gerekiyor. Eğer toplumun bir kısmı herhangi bir şeye kutsal olarak inanıyorsa, değer veriyorsa, bunları dikkate almak gerekiyor. Yapmış olduğumuz konuşmalarda, yapmış olduğumuz birtakım icraatlarda buna önem vermek gerekiyor. O kadar hassas bir nokta ki orada Cenabı Hak, ‘Onların Allah dışında yalvardıkları putlara sövmeyiniz ki, cahillik ederek şaşkınlığa kapılıp Allah'a sövmesinler.’ buyuruyor. Ne kadar hassas bir konu olduğunu bundan da görüyorsunuz. Müşriklerin putlarına bile onların zoruna gidecek, onların yanlış bir hareket içerisine girmelerine sebep olacak bir şey yapmayınız. Yani sövmeyiniz buyurmaktadır. Bu yüzden bizim kutsalları mübarek gün ve geceleri, Cuma günü veya başka bir takım kutsallara karşı herhangi bir söz söylerken çok dikkatli olmanız gerekir. Rencide edici, aşağılayıcı anlamlara gelen bir takım ifadelerden kaçınmak zorundayız." diye konuştu.

İLKHA




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.