Girdi maliyetleri kurbanlık sayısının düşmesine sebep oldu

Girdi maliyetleri kurbanlık sayısının düşmesine sebep oldu

Girdi maliyetlerinin dolayı bu sene kurbanlık sayılarında düşüşün yaşandığını ifade eden Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, yaşanmasına rağmen halkın kurban vazifesini yerine getirmeyi tercih ettiğini belirtti.

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Gaziantep'e Kurban Bayramı için il dışından gelen küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin hayvanları büyük bir oranda elinde kaldı. Kentteki küçükbaş hayvan yetiştiricileri ise kurbanlık hayvanlarını büyük bir oranda sattı.

Kurban Bayramı'nda kesilen küçükbaş hayvan sayısının geçen yılki rakamlarla oranla düşük olduğunu fakat vatandaşların bu yıl da kurbanlıkta tercihini küçükbaştan yana kullandığını belirten, Türkman, idrak edilen Kurban Bayramı'ndan sonra satılan kurbanlıklarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yem fiyatlarında yaşanan zamlardan ötürü besici ve yetiştiricilerin ellerinde ki hayvanları ellerinden bir an önce çıkarmak için sattığını ifade eden Türkman, üreme ve hayvan çokluğu için kullanılan dişi koyunların da artık pazara kurbanlık olarak sürüldüğünü, son bir yılda yüzde 150'yi aşan yem gibi girdi maliyetlerindeki artışın kurbanlık fiyatlarına da haliyle yansıdığını, dolayısıyla bu sene kesilen kurbanlık sayısında düşüş yaşandığını, yine de kurbanlıkların büyük bir kısmının satıldığını ifade etti.

Bu senenin kurbanlık fiyatlarına değinen Türkman, "Geçen sene küçükbaş kurban fiyatları bu bölgenin hillik diye adlandırıldığı cinsi kilo bazında 35 TL'ydi bu sene 70 TL oldu. Diğer cinsler 32 TL'ydi bu sene 60 TL oldu. Geçen sene kilo bazında 30 TL'ydi, bu sene 65 TL oldu. Kurbanlık fiyatlarında yaklaşık yüzde 100 bir artış oldu ancak geçen sene 130 TL olan bir torba fabrika yemi, bu sene 350 TL oldu. Geçen sene bir kilogram arpa 2,25 kuruştu şu anda ise 6,5-7 TL civarında seyrediyor. Dolayısıyla kurban fiyatları yüzde 100 artmışken yem fiyatları ise yüzde 150 ve yüzde 200 arasında bir artış oldu." dedi.

"Yem fiyatlarından dolayı besiciler hayvanlarını satmak mecburiyetinde kalıyor"

Yem fiyatlarının yetiştiriciyi ciddi bir şekilde etkilediğini belirten Türkman, Kurbanlık hemen oluşan bir şey değildir. Besiciler 6 ay veya 1 sene önce bu hayvanları yetiştirmeye başlıyorlar. Vatandaşlarımız hayvanları alıp ahırlara koyduğu zaman da yem fiyatları artmış olsa da almak zorundalar ve bu hayvanlara bakmak zorundalar. Muhakkak yem fiyatları yetiştirici üzerine bir baskı ve bir etkisi oldu ama bununla ilgili azalma Kurban Bayramı'ndan sonra yaşanacaktır çünkü o hayvanları ellerinden çıkarttılar. Bu yem fiyatlarından dolayı kazanç elde edemedikleri için de bu Kurban Bayramı'ndan sonra erkek besili cinsinde bir azalma daha çok hissedilecektir." ifadelerini kullandı.

"Damızlık koyunlar satıldığı zaman, üretim duruyor ve fabrika kapanıyordur"


Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman

Artan girdi maliyetlerinin damızlık dişi koyunlarında pazara kurbanlık sürülmesine sebep olduğunu ifade eden Türkman, "Geçen yıl Gaziantep'te yaklaşık 69 bin küçükbaş kurbanlık, 13 bin civarında da büyükbaş kurbanlıklar satılmıştı. Bu yıl rakamlar henüz netleşmediği için geçen yıla orantılandığımız zaman bu yıl kurban sayısında bir azalma var. Piyasaya sunulan ile kesilenle ilgili ciddi bir düşüş var. Özellikle küçükbaş kurbanlıklarda sıkıntı biraz daha fazla oluştu. Yem fiyatlarının aşırı şekilde artmasının bunda çok etkisi oldu. Damızlık vasfı taşıyan dişi koyunlarını pazara sürmeye başladılar. Yani bu cins olan hayvanları kurbanlık olarak satmaya başladılar. Normalde dişi damızlık koyunlar, üretim için kullanılan koyunlardır ama yem maliyetlerini karşılayamadıkları için bu cins kurbanlıklarını da piyasaya sürdüler. Üretici günlük olarak hayvanına verdiği yemi alamadığı zaman her geçen gün zarar ediyor ve her geçen gün kazanç konusunda geriye gidiyor. 6 ayın sonunda bir yavru elde edecek bu koyunlarından fakat bu yavruyu değerinden satamayacak. Vermiş olduğu emeğin karşılığını alamayacağı için, zararın neresinden dönersem kardır deyip, damızlık dişi koyunlarını pazara getirip, kurbanlık olarak satmaya başladılar. Bu çok sıkıntılı bir olaydır. Damızlık koyun üretim için kullanılır. Damızlık koyunlar satıldığı zaman veya kestirildiği zaman, üretim duruyor ve fabrika kapanıyordur." dedi.

Türkman, "Bizim bölgemizde küçükbaş kurbanlıklar daha çok kesiliyor ama bunu orantılandığımız zaman önceki yıllara göre bu sene daha düşük bir seviyede kesildi. Bunun sebebi de tüketicide ki alım gücünün düşmesidir. Onları kurbanlık fiyatları nerede uygunsa oraya sevk etti. Mesela yurtdışında fiyatlar biraz daha uygun olduğu için vatandaşlarımız oraya yöneldiler. Önceki yıllara göre kurban kesim sayısında bir azalma var." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.