HAKSİAD'tan doğalgaz zammı açıklaması: Enerji fiyatlarına yapılan zam enflasyonu arttırır

1 Ekim 2023 itibarıyla sanayi sektöründe doğalgaza yapılan yüzde 20'lik fiyat artışının işletmeleri ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini belirten HAKSİAD Sözcüsü Cafer Ökmen, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durumu sanayicilere ödetmenin doğru olmadı

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD), sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalar için 1 Ekim tarihi itibarıyla geçerli olan yüzde 20 oranındaki doğalgaz zammına tepki gösterdi.


HAKSİAD adına açıklama yapan dernek sözcüsü Cafer Ökmen, yapılan zammın sanayiciyi üretim anlamında olumsuz etkileyeceğini ve hükümet tarafından azaltılması hedeflenen enflasyonu arttıracağını ifade etti.

"İçinde bulunulan ekonomik sıkıntıların bedelini sanayicilere ve halka ödetmek çözüm değil çözümsüzlüktür"

Yapılan sondaj çalışmaları ile birçok yerde doğalgaz bulunmasının ardından fiyatlarda indirim beklenirken zam yapıldığını aktaran Ökmen, "Bundan bir kaç ay öncesine kadar peş peşe doğalgaz rezervlerinin bulunduğu ve petrol kuyularının art arda açıldığı günümüz de buna bağlı olarak doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarında indirim beklenirken 1 Ekim'den itibaren geçerli olan ticarethane ve sanayi aboneleri için maalesef yüzde 20 civarında bir zam yapıldığı açıklandı. Özellikle ticari işletmelerin enerji sıkıntısıyla beraber, maliyetlerden kaynaklanan üretimde ciddi sıkıntılar yaşayıp, yeniden maliyetlerin artırılmasına gidilmesi, sanayicilerimizi ve işletmecilerimizi zor durumda bırakacaktır. Hükümetin her fırsatta enflasyonu düzeltme, ekonomiyi büyütme ve halkın refahının yükseltilmesi söylemlerini dillendirirken, üzülerek belirtiyoruz ki, bu söylemler yapılan zamlarla çelişmektedir. İçinde bulunulan ekonomik sıkıntıları sanayicilerimizin ve işletmecilerimizin omuzlarına yüklemek ve dolayısıyla bunun bedelini de halka ödetmek çözüm değil çözümsüzlüktür." dedi.

"Enerji fiyatlarına yapılan zam ekonomimizi derinden etkilemeye devam edecektir"

"Doğalgaz ve akaryakıta zam yapılması, enflasyonu olumsuz yönde etkilemeye devam edecektir" diyen Ökmen, "Üreticilerin ve istihdama katkıda bulunan işletmelerin maliyetlerinde ciddi artışlara sebep olacaktır. Dolayısıyla bu durum, üretim başta olmak üzere, istihdamı ve ihracatı da olumsuz yönde etkilemeye devam edecektir. Böylelikle Türkiye ekonomisi daha zor şartlarla baş başa kalacaktır. İşletmelerimizin en önemli giderlerinin başında şüphesiz enerji ve akaryakıt giderleri gelmektedir. Bu giderlere yönelik yapılan zam artışları, ekonomimizi derinden etkilemeye devam edecektir." şeklinde konuştu.

"Zamlar maliyeti arttırdığı için enflasyon olarak geri döner"

Ökmen, "Takdir edersiniz ki, Türkiye ekonomisini ayakta tutan en önemli unsurların başında üretim ve istihdam gelmektedir. Daha az Maliyetlerle üretim ve işletmelere destek verilmesi beklenirken, tam tersi bir uygulamaya gidilmesi ve zam yapılması kabul edilebilir bir durum değildir. Malum olduğu üzere, doğalgaz ve akaryakıta yönelik yapılan zamlar, üretim maliyetlerine yansıdığı için A'dan Z'ye tüm ürünlerde fiyat artışına sebep olmaktadır. Bu da beraberin de enflasyon artışını getirmektedir. Sonuç olarak, enerji ve akaryakıta yönelik yapılan fiyat artışları, Türkiye ekonomisi için lokomotif görevi gören sanayi sektörü başta olmak üzere KOBİ'ler üzerinde doğrudan olumsuz etkisi olması kaçınılmazdır. Doğalgaz, enerji ve akaryakıt, üretim maliyetlerini doğrudan etkileyen bir faktördür. Bu nedenle doğalgaz ve Akaryakıt maliyetlerindeki bu fiyat artışı üretim maliyetlerinde de bir artışa neden olacaktır." diye konuştu.

"Yapılan zammın geri çekilmesi ve ekonomiyi zora sokmayacak düzenlemelerin yapılması elzemdir"

Enerji fiyatlarına yapılan zamlarla ilgili hükümete çağrıda bulunan Ökmen, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Hükümete tavsiyemiz; Enerji fiyatlarında ki artışlar, özellikle enerji ve akaryakıtı yoğun şekilde kullanan işletmelerimiz için ciddi zorluklar oluşturacaktır. Önümüzdeki dönemlerde üretimin sektör temsilcileri ile hükümet yetkileri arasında görüşmelerin olması kritik öneme sahiptir. Yapılan zammın geri çekilmesi ve günün şartlarına uygun, ekonomiyi zora sokmayacak düzenlemelerin yapılması elzemdir." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.