Göç travmatik bir süreçtir

Göç travmatik bir süreçtir

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, göçün travmatik bir süreç olduğunu belirterek, "Eğer ki göç iyi yönetilirse yeni medeniyetlere oluşmak adına önemli bir kapıdır" dedi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Göç Enstitüsü ile Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından "Göç Tartışmaları 3" paneli düzenlendi. GAÜN Ömer Aksoy Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde göç ve göçmen konuları ele alındı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür'ün moderatörlüğünü yaptığı panele, Carmen Marımon Lıorca, "İspanyol Yazılı Basınında Bir Bakış", Juan Antonıo Roche Carcel "İnşa Edilmiş Kimlikler: Literatürde Göç ve Göçmen" konularına değindiler.

Panelin açılışında konuşan Rektör Gür, dünyada değişim dönüşümü tetikleyen unsurun göç olduğunu belirterek, dünyada göçler olduğu sürece kültürel etkileşim, coğrafyalar arası bütünleşme ve iktisadi kalkınmanın olacağını söyledi.

Gür, "Stabil hayatlar her zaman kokuşmaya ve çürümeye mahkûmdur. Göç travmatik bir süreçtir, eğer ki iyi yönetilirse yeni medeniyetlere oluşmak adına önemli bir kapıdır. Göç sadece Türkiye ve Ortadoğu'da yaşanmıyor. Özelikle İspanya göçleri çok eskiden beri devam etmektedir. Göç durumuna baktığımızda bütün dünya aynı durumda. Göç meselesi olduğunda göçmenler söz konusu olduğunda genellikle negatif hafıza belleği devreye giriyor. Göçmen kendisini uzun bir süre ait olduğu geçmiş tarihiyle ve şehriyle algılıyor. Gittiği yere uyum sağlamakta zorluk çekiyor. Bu durum negatif belleğin toplumdaki onlara yüklediği imgelerle ilişkilidir." dedi.

GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Nuri Gültekin ise çağımız hareketinin göçü zorunlu kıldığını belirtti.

Özelikle toplumsal ve sosyolojik olarak gerçeklerin tartışılmadığını ve gerçeklerin tam tersine üretilmiş algılar üzerine konuşulduğunu ve bu algıları da genellikle medyanın şekillendirdiğini söyleyen Carmen Marımon Llorca da "İspanyol Yazılı Basınında Bir Bakış" adlı sunumunu yaptı.

Juan Antonıo Roche Carcel ise göçmenlerin fotoğraflarını analiziyle ilgi yaptığı çalışmayı sunduktan sonra göçmen, göç sonrası oluşan kimlik ve göçmen psikolojisi gibi konulara değindi.

Konferanstan sonra Rektör Gür tarafından konuşmacılara hediye takdim edildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.