​Hasankeyf esnafı mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

​Hasankeyf esnafı mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

​Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki esnaf, yaşadıkların mağduriyetlerin giderilmesini istiyorlar.

Yaklaşık 12 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) sebebiyle tarihi antik kent Hasankeyf’in taşınması işlemlerine devam ediliyor.

İlçe merkezinde yıllardır esnaflık yaptıkları ve tüm evlakları olduğu halde Hasankeyf'in taşındığı yeni yerleşim yerinde kendilerine dükkân hakkı verilmediğini belirten esnaf, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini söyleyerek yetkililere seslendiler.

Yeni yerleşkede hak sahibi oldukları halde mağdur olduklarını dile getiren bazı esnaflar ise tarihi eserlerin taşınması için 22 Şubat tarihinde Hasankeyf çarşısı ile bazı evlerin boşaltılmasına ilişkin gönderdiği tebligatın kendilerini mağdur ettiğini belirtiler.

"Devletten beklentimiz bizi hak sahibi yapmalarıdır"

Hasankeyf ilçesinde 30 yıldır fazladır vergi vererek esnaflık yaptığını dile getiren Süleyman Sevim, "Kılıç (Zehriye) köyünde ikamet etmekteyim. Hasankeyf'te ikamet etmediğim için biz 5 esnafı hak sahibi yapmadılar. 30 seneden fazladır Hasankeyf'te esnaflık yapıyorum. Hangi sene Hasankeyf'te esnaf olduğuma dair benim vergi levham mevcuttur. İkide bir bize gelip çıkın diyorlar. Tamam, çıkalım peki bu eşyalarımızı nereye taşıyalım. Bari bize bir yer gösterin, bir mekân verin oraya taşınalım. Yeni Hasankeyf'te bir yerleşim olmadan, çalışmalar devam ederken evler bitirilmeden ila gidin yeni Hasankeyf'e diyorlar. Yeni Hasankeyf'te bize yer vermemişsiniz nereye gidelim. Çadır mı kuralım. Devletten beklentimiz bizi hak sahibi yapmalarıdır. 5 esnaf mağdur kaldığımız takdirde acaba bize yer vermesi çok zor mu oluyor. Zor olmaz devletimizden beklentimiz var. Bir an önce bizi de bir mekân sahibi yapın ki bizde yeni yerleşim yerine gidelim." dedi.

"Bu iş yeri DSİ'nin zulmüne maruz kalmıştır"

DSİ'nin zulmüne maruz kaldığını ileri süren esnaflardan Veysel Dilekçi, "Hasankeyf'te yaşıyorum, 33 yıldır Hasankeyf'teyim. 2013 Ocak ayından bu yana aktif esnaf olarak Hasankeyf'te yaşamaktayım. Ama 2013 yılında yaşadığım ticari sıkıntılardan dolayı vergi kaydımı aktifleştiremedim. Vergi kaydım 2014'te aktif olduğu için yeni yerleşim alanında başvuru yapmama rağmen kabul etmediler ve hakkım gasp oldu. Yani ben mağdur oldum. Adalet sahibi yetkililerin bu işe el atmalarını istiyorum. Ben hakkıma ulaşmak istiyorum. Dükkânıma 'Bu iş yeri DSİ'nin zulmüne maruz kalmıştır.' diye bir afiş astım. Duyarlı, adaletli, yetkililerin, büyüklerin bu konuya el almalarını istiyorum." ifadelerini kullandı.

"İsteğimiz projenin bir an önce bitmesidir"

Baraj projenin bir an önce bitmesini istediklerini belirten esnaflardan Abdulkerim Argın, ise şunları söyledi:

"1981 doğumluyum. Doğma büyüme Hasankeyfliyim. Şahsi sıkıntım şu şekildedir. Ben eski çarşıda esnaflık yapıyorum. Benim sıkıntım yeni yerleşim yerinde bana dükkân yapılmış yalnız bir ay önce bize icra ile ilgili bir tebligat geldi. Bir an önce dükkânların boşaltılmasını istiyorlar. Yeni yerleşim yerine gitmemizi istiyorlar. Yeni Hasankeyf'e insanlar evler taşınıncaya kadar yollar, köprüler bittikten sonra biz gitmek istiyoruz. Çünkü bu şartlarda oraya gittiğimiz zaman orada insan yok. Ben işimi nasıl yapacağım. Kime satış yapacağım. Bizim sıkıntımız budur. İsteğimiz projenin bir an önce bitmesidir. Evlerin bir an önce bitirilip vatandaşlara teslim edilmesini istiyoruz. Komple proje bittikten sonra tabi ki bizde gideceğiz."

"Vergim olmasına rağmen yeni yerleşim alanında bana dükkân yaptırılmıyor"

Yıllardır vergi ödediği halde yeni Hasankeyf'te hak sahibi olamadığından yakınan Ercan Akbel, "Hasankeyf'te 15 yıldır esnafım. 2003'ten beri internet kafe işletiyorum. Ve 2003'ten beri ben devletime 12 yıldır vergi ödüyorum. Hiçbir evrakım da eksik değil. Baraj konusu var yeni yerleşim alanına taşınacağız. Yeni yerleşim alanına taşınırken biz esnafları da taşıyacaklar. Bizim 15-20 esnafımıza dükkân yapılmamış. Bende onlardan bir tanesiyim. Vergim olmasına rağmen yeni yerleşim alanında bana dükkân yaptırılmıyor. Bu mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Hiçbir eksik evrakım da yok. Açma ruhsatım var. Esnaf Sanatkârlara para ödüyorum. Vergi ödüyorum. Buradan yetkililere sesleniyoruz bunun bir an önce çözülmesini istiyorum.  Benim ve bütün esnaf arkadaşlarımın sorunlarının giderilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA) 

 


























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.