Hasankeyf’te tarihi eserleri koruma çalışmaları sürüyor

Hasankeyf’te tarihi eserleri koruma çalışmaları sürüyor

Batman’ın Hasankeyf İlçe Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, yerinde koruma ve güçlendirme çalışması yapılan ‘Yamaç Külliyesi’ni inceledi.

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan tarihi Hasankeyf'te bu yılın Kasım ayında tamamıyla su havzasının oluşacağı tahmin edilirken, burada bulunan eserlerin koruma çalışmaları ise devam ediyor.
Diğer tarihi eserlerin Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması işlemleri sürerken, Kaymakam Faruk Bülent Baygüven, ilçede önemli tarihi eserlerden biri olan Yamaç Külliyesinde devam eden yerinde koruma ve güçlendirme çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Yamaç Külliyesi hakkında kısaca bilgi aktaran Kaymakam Baygüven, şöyle konuştu: “Cami, medrese, zaviye ve hamamdan oluşan külliyenin büyük bir bölümü yıkılmış. Yamacın teraslamasıyla oluşturulan en üst zeminde, dikdörtgen bir avlu ile güneyinde revaklı bir harimden oluşan cami yer almaktadır. Tonoz örtülü harim mekânı, enine dikdörtgen planlı ve üç bölümlü formda tasarlanmış olup, doğu ve batısında kubbeyle örtülü kare planlı birer hücre yer almaktadır. Girişin karşısındaki mihrap, kıble duvarının yaslandığı tabii kaya ve toprak yığınlarına giydirilmiştir. Düzgün kesme taşlarla örülen yarım daire planlı mihrap nişinin etrafı sütuncelere yaslanan kademeli kemer ve kuşaklarla çevrilmiştir. Mukarnaslı kavsara ile kuşatma kemerinin alınlıkları ve sütun başlıkları kıvrık dal, Rumi ve palmetlerden müteşekkil bitkisel kompozisyonla bezenmiştir. Nişin etrafında ayet kitabeleri; en dış kuşakta ise bir sıra mukarnas dizisi bulunmaktadır.”

Baygüven yaptığı incelemelerin ardından Hasankeyf Kale sokaktaki esnaflarla bir toplantı yaptı.

Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında tarihi eserlerin Yeni Hasankeyf yerleşkesindeki Kültürpark'a taşınacağını belirten Kaymakam Baygüven, Kale sokağın boşaltılması durumunda oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçmek ve esnafların sorunlarını dinlemek amacıyla esnaflarla istişare ettiklerini söyledi.

Toplantıya; DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösali ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan da eşlik etti.

Kaymakam Baygüven, daha sonra toplantıya katılan esnafa tek tek söz hakkı vererek sorunlarını dinledi ve mağduriyetlerinin önüne geçmek için elinden gelen çabayı sarf edeceğini söyledi.

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.