Hasankeyf'teki yıkım geçici süreliğine durduruldu

Hasankeyf'teki yıkım geçici süreliğine durduruldu

Batman'da Ilısu Barajı altında kalacak antik kent Hasankeyf ilçesinde geçtiğimiz günlerde başlayan yıkım işlemleri geçici süreliğine durduruldu.

Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Batman'ın antik kenti Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınmasının ardından diğer eserlerin taşınması için çalışmalar devam ediyor.

Zeynel Bey Türbesi'nin ardından Hasankeyf'te bulunan tarihi Yamaç, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Mezarlar ve Baldaken Türbesi, Süleyman Han Camii, Koç Camii, Kızlar Camii, Er-Rızk Camii gibi eserler de taşınacak.

Eserlerin Kültürel Park Alanı'na taşınması için Hasankeyf ilçe merkezinde ikamet eden vatandaşların taşınması ve evlerin yıkım işlemleri başlamıştı. Yeni Hasankeyf'te evlerin bitirilmeden taşınma ve yıkım işlemlerinin başlatılmasına tepki gösterilmesinin ardından yıkım işlemleri geçici süreliğine durduruldu.

Hasankeyf Kale Mahallesi Muhtarı Murat Batıhan, Bahçelievler Mahalle Muhtarı Hasan Yılmaz ile vatandaşlardan oluşan bir heyet DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı ile 4 saat süren bir toplantı düzenlendi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, çalışmaların yeni Hasankeyf'te evlerin bitimine kadar durdurulduğu belirtildi.

Toplantı sonrası yeni Hasankeyf'te yapılan çalışmalar hakkında DSİ tarafından Hasankeyflilere bilgi verildi.

Yeni Hasankeyf'te evlerin bitirilmesinin ardından tarihi eserlerin taşınması için yapımına başlanan 32 metre genişliğindeki 4 ayrı yol çalışmasının da kaldığı yerden devam edeceği öğrenildi.

İLKHA












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.