Hayallerindeki Suriye’nin maketini yaptılar

Hayallerindeki Suriye’nin maketini yaptılar

​Ülkelerindeki savaş nedeniyle aileleri ile birlikte Gaziantep’e sığınan Suriyeli çocuklar, hayallerindeki Suriye’nin maketini yaptılar.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleri ile birlikte Türkiye'ye sığınan ve Gaziantep'te geçtiğimiz sene hizmete açılan Ensar Toplum Merkezi’nde eğitim gören Suriyeli çocuklar, Suriyeli gönüllü öğretmenler eşliğinde hayallerindeki Suriye’nin maketini yaparak, ülkelerindeki savaşın tamamen sona ermesini ve bir an önce dünyaya geldikleri topraklara dönmek istediklerini söylediler.

İç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Gaziantep'e gelen Suriyeli çocuklara, dini eğitim başta olmak üzere çeşitli eğitim, sağlık, konaklama sorunlarına kadar her türlü rehberlik ve danışmanlık hizmetinin verildiği merkezde maket yapımı dersi alan çocuklara ülkelerindeki savaşın sona ermesi halinde “Nasıl bir Suriye’de yaşamak istedikleri" soruldu.

Gönüllü öğretmenler eşliğinde Suriyeli çocuklar, ortak bir çalışmayla Türkiye’de gördükleri yerlerden de esinlenerek hayallerindeki Suriye maketini yaptılar. Gece ışıklandırmasıyla farklı bir görünüm alan maket gündüz gün ışığında da daha farklı görünmektedir. Maketin yapımı esnasında Suriyeli çocuklar, hüzün dolu anlar yaşadı.

Maketin tam da istedikleri gibi olduğunu dile getiren Suriyeli çocuklar, ülkelerinin bu hale gelebilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapabileceklerini belirttiler.

Büyüdüklerinde mühendis veya mimar olmak isteyen Suriyeli çocukların birçoğu, kısa zaman önce top koşturduğu sokakların, sek sek oynadığı kaldırımların, eğitim gördükleri okulların hatta yemek yediği evlerinin artık yerinde olmadığının farkında olmakla birlikte, artık her şeyin eskisi gibi olmayacağının da bilincindeler.

Suriyeli çocukların hayalini yansıtan maket, her şeye rağmen çocukların ülkelerine dönüp hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek istediklerini gösteriyor. Savaşın çocukları düşünüldüğü gibi kaçtıkları ülkelere sığınıp mülteci olarak yaşamak yerine, ülkelerine dönüp her şeyi tekrar sil baştan inşa etmeyi düşündüklerini gösteriyor. Ayrıca bu eser savaşın çocukların geleceğini de yansıtmaktadır.

Bir ay gibi kısa sürede ortak bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan maket ile ilgili İLKHA’ya bilgi veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi Müdürü Salih Açıkgöz, Suriyeli çocukların bir an önce kendi ülkelerine dönmek istediklerini ve Suriye’ye döndüklerinde hayallerinde olan Suriye’nin maketini yaptıklarını söyledi.

Merkezlerinde bin 60 Suriyeli ve Türkiyeli öğrencinin eğitim aldığını belirten Açıkgöz, “Bu binada yaz okulu olarak aynı zamanda uyum programımız da var. Suriyeli ve Türkiyeli öğrenciler karışık şekilde eğitim alıyorlar. Suriyeli öğrenciler ve öğretmenlerden, Suriye’de savaş bittiği zaman ‘nasıl bir Suriye hayal ediyorsunuz?’ diye sordum. Kendilerinden bir çalışma istedim. Böyle bir çalışma yaptılar.”dedi.

Suriyeli çocukların hayallerindeki Suriye’yi maketin yaptıklarını belirten Açıkgöz, “Bu merkezde uyum programı kapsamında da Suriyeli ve Türkiyeli kadın-erkek öğretmenler ile birlikte öğrencilere eğitim alıyorlar. Yaz okullarında futbol, basketbol, Kur’an-ı Kerim ve diğer aktiviteleri de yapıyorlar. Suriyeli öğretmen ve öğrenciler hayallerindeki Suriye’yi bu maket ile yaptılar. Ortaya böyle bir tablo çıktı. Bu esnada ‘siz bizden ne istiyorsunuz ve nasıl bir Suriye inşa edelim?’ diye sorduk. Onlarda bu şekilde bir maket hazırladılar. Makette iş merkezleri, mescitler, park alanları, konut ve havuz var. Yine konutun yanında spor alanları var. Sosyal tesisler ve geniş yollar istediklerini söyleyerek, netice olarak bu tablo ortaya çıktı. Suriyeli öğrenci ve öğretmenlerimiz hayallerini bu şekilde bu makete yansıttılar.”şeklinde konuştu.

Açıkgöz, “Makette yapılan bazı yerler Suriye’de akıllarında kalan yerler var. Bazı yerleri de Türkiye’de gördükleri yerlerden esinlenerek yaptılar. Maketteki bu mescit yapı itibariyle Suriye’deki mescitlere benziyor. Park ve bahçeler ile konutlar Türkiye’dekine benziyor. Biz bu çalışmaya müdahale etmedik. Öğrenci ve öğretmenlerimiz kendi hayallerinde olan Suriye’yi yansıttılar.”ifadelerini kullandı.

Maketin yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede tamamlandığı bilgisini veren Açıkgöz, “Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz derslerine giriyorlar. Boş zamanlarında toplantı salonunda bir masa üzerinde bir ay içerisinde yaptılar. Bu maketin yapımı için özel bir zaman ayırmadılar. Programlarını aksatmadan boş zamanlarında bu maketi hazırladılar.”diye konuştu.

Suriyelilerin tarafı olmadıkları bir savaş ile imtihan edildiklerini belirten Açıkgöz, Suriye’de dökülen kanın Müslümanların kanı olduğunu anımsatarak, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Suriye’deki savaşın yakın bir zamanda biteceğini sanmıyorum. Ama bu zaman içerisinde biz Suriyeli çocukların eğitimlerini vermeye çalışıyoruz. Bu bizim görevimiz. Biz bu çocukları tam olarak eğittikten sonra inşallah Suriye’ye göndereceğiz. Bu savaşı çıkaranların da bir gün biteceğini biliyoruz. Suriye’de dökülen Müslümanların ve Suriyelilerin kanı. Suriyeliler bu savaşa müdahil olmadılar. Kendi ülkelerine döndüklerinde İnşallah rahat ederler ve bundan daha güzel bir Suriye’ye kavuşurlar.”

Suriyeli öğretmen Sibe Hamşo ise Suriye’deki iç savaşın en çok kadın ve çocukları mağdur ettiğinin altını çizerek, Suriye’de her yerin yıkıldığını ve Suriyeli çocukların kendi ülkelerine dönmenin arzusu içerisinde olduğunu bu arzularını ise makete yansıttıklarını belirtti.

Şaban Ali ve Nur Hude de “Biz Suriye’ye dönmek istiyoruz. Bu makette hayalimizdeki Suriye’yi yaptık. Ülkemize döndüğümüzde böyle bir Suriye istiyoruz. Hayalimizin gerçek olmasını istiyoruz. Suriye’deki savaşın bitmesini istiyoruz. Okullarımıza gitmek, futbol sahalarında oynamak, camilere gidip namaz kılmak istiyoruz. İş merkezlerimizin çalışmasını istiyoruz. Evlerimizi biz bu şekilde istiyoruz. Türkiye’de sevdiğimiz yerleri bu makete yaptık. Türkiye’yi çok sevdik. Ama biz kendi ülkemize dönmek istiyoruz. Bu bizim hayalimiz. İnşallah Suriye’ye döner, böyle evler, bahçeler ve camiler yaparız.”temennisinde bulundular.

İLKHA
































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.