İhracatta öncelik komşu ülkeler olmalı

İhracatta öncelik komşu ülkeler olmalı

Türkiye'nin ihracatının artması için komşulara odaklanması gerektiğini belirten Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, ülke olarak komşu ülkelerin pazarını analiz etmek gerektiğinin altını çizdi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye'nin ihracatını artırması için geçmişte farklı yollar denediğini ve hedefe ulaştığını belirterek, "Yeni hikâyeleri yazmak için komşulara odaklanmak, bu ülkelerin pazarını analiz etmek gerekecek.”dedi.

Türkiye'nin 2015 yılının başından itibaren ihracatta düşüşe geçtiğini belirten Bartık, Gaziantep'in ihracatında en önemli pazar olan Ortadoğu ülkelerinin siyasi belirsizlik ve adeta kan gölü içerisinde bulunmasının geçen yıla göre daha az dışsatım yapılmasına neden olduğunu söyledi.

İş dünyasının, dünyada yaşanan olumsuzluklar, paritedeki dalgalanma ve petrol fiyatlarının düşmesi gibi nedenlerden dolayı ihracatta bu yıl öngörülen düzeye yaklaşamadığını belirten Bartık, En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatı en az düşen il olan Gaziantep'ten, 2015 Ocak- Temmuz döneminde 3 milyar 548 milyon 694 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

AB ülkelerindeki ekonomik daralma, önemli petrol üreticilerinden ve ekonomisi büyük ölçüde petrol üretimine dayalı olan Rusya'nın sıkıntılı günler geçirmesinin de ihracatı olumsuz etkilediğini ifade eden Bartık, Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz, ABD'nin Rusya'ya ambargosu gibi nedenlerin de bu yansımanın "tuzu biberi" olduğunu vurguladı.

“7 Haziran'da yapılan genel seçimin, önümüzdeki aylarda yenilenecek olması bırakın 2015'i, 2016'nın ilk çeyreğine kadar olumlu beklentiden uzaklaşmamıza neden oluyor.” diyen Bartık, “Bu da dış kaynaklı sorunların çözüme kavuşmasının ötelenmesine ve iyice zorlaşan Türkiye'nin 2023 ihracat rakamlarına ulaşması amacıyla yeni bir yol haritası çizilmesini kaçınılmaz hale getirmektedir.” dedi.

Türkiye'nin ihracatını artırması için geçmişte olduğu gibi yeniden komşu ülkelerine yöneleceğini belirten Bartık, “Bazı ülkelerle sıkıntılı günler geçirsek de ticaret için bu sıkıntının aşılacağı kesindir. İç savaşın yaşandığı Suriye'ye 7 ayda 227 milyon 707 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakam geçen yıl 182 milyon 883 bin dolar olarak gerçekleşti. Ülkede yaşanan savaşın ne zaman biteceğini şimdiden kestirmek zor. Türkiye'ye yakınlığı nedeniyle Suriye ihracatta ilk sırada yer alan ülkelerden biridir.”ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin batı komşularından Bulgaristan'ın ihracat pastasında en küçük dilimi alan ülke olarak dikkat çektiğini ifade eden Bartık, Türklerin de yoğunlukta yaşadığı bu ülkeye ihracatın artırılması gerektiğini söyledi.

İran'ın, son ayların en çok konuşulan ve dünyanın odaklandığı bir ülke olduğunu belirten Bartık, P5+1 ülkeleriyle gerçekleşen müzakerelerin olumlu sonuçlanmasıyla ülkenin önemli bir marka haline geldiğine dikkati çekti.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.