İranlı turistler Van esnafının yüzünü güldürüyor

İranlı turistler Van esnafının yüzünü güldürüyor

TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, dini ve milli tatillerde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan İranlı turistlerin, ilk ziyaret ayağı olan Van’da yaptıkları harcamaların otelcilerin ve esnafın yüzünü güldürdüğünü söy

Van’da üç günlük Ramazan Bayramı tatilini geçiren yaklaşık 20 bin İranlı turist, kent ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayarak, otelcilerin ve esnafın yüzünü güldürdü.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, İranlıların ilk ziyaret ayağının Van olduğunu ve gelen turistlerin yarısından fazlasının kentte alışveriş yaptığını belirterek, turistleri daha fazla Van’da tutmak için çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Otelcilerle yaptığı görüşmelerde otellerin neredeyse yüzde 100 dolduğuna dikkat çeken Özgökçe, geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda turistlerin esnafa sunduğu katkıdan dolayı, esnafın yüzünün güldüğünü ifade etti.

Özgökçe, “Otelci kardeşlerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda otellerin doluluğunun yüzde 100’e ulaştığını söyleyebilirim. İranlıların Van ekonomisine katkıları büyük ölçüdedir. Bizim bölgemize geldikleri zaman eğlenceden daha çok alışveriş amaçlı geliyor. Benim penceremde İran’dan gelen her konuğun cebinde en az bin dolar para bulunmakta ve bu da bizim paramızla 3 bin TL civarındadır. İranlılar ciddi rakamlarda bir alışveriş yapıyorlar. Onların gelmesiyle yoğunluk artıyor, esnafımızın yüzü gülüyor.” dedi.

“Tek geçim kaynağımız olan turizmi iyi değerlendirmeliyiz”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın öneminden bahseden Özgökçe, kentte geçmiş yıllarda olduğu gibi tarım ve hayvancılığın yaygın olmadığını, bu nedenlerden dolayı da şu an Vanlının en büyük  geçim kaynağının turizm olduğunu belirtti.

Özgökçe, “Kapıköy, Van’ın olmazsa olmazıdır. Çünkü bizim bölgemizde tarım, hayvancılık, sanayi gün geçtikçe kötüye gidiyor. Köyde yaşayan vatandaşımız hayvan saklamıyor ya da tarımla uğraşmıyor. Bu nedenlerden dolayı tek geçim kaynağımız turizm oldu. Kapıköy bir an önce iyileştirilmeli. Orada oturmak için, yemek yiyebilmek için, lavabo ihtiyacını giderebilmek için herhangi bir tesis yok. Bunların ihalesi yapıldı bir an önce temelinin atılması gerekmektedir.” diye konuştu.

“İranlı turistleri Van’da tutacak yatırımlar yapmalıyız”

Van’a gelen turistlerin kenti ilk durak olarak kullanıp batıdaki illere gittiğini söyleyen Özgökçe, burada turistleri tutmak ve Van ekonomisini canlandırmak için çeşitli çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Özgökçe, “Gelen turistler için basamak olmak istemiyoruz. 20 bin turist geldiyse, 20 bin turistin başka şehre gitmesini istemiyor ve burada kalmasını istiyoruz. Diğer illere giden turistler denize girmek için gidiyor. Bizim suyumuz da tertemiz. Biliyorsunuz Van Gölü mavi bayrağı da aldı, fakat barınacak veya suya girecek bir tesisimiz yok. Bir an önce bu tesisler, göl kıyısına yapılırsa turizm açısından iyi olacağını düşünüyorum. Bizler de sohbetlerimizde defalarca bu konuyu dile getirdik. Bayram tatilinde toplam 20 bin civarında İranlı turist üç kapıdan bölgemize geldi. Bu turistlerin yarısı Van da kalırken, yarısı da bizleri basamak olarak kullanarak İzmir’e, Antalya’ya ve İstanbul’a bizlerin aracılığı ile tatile gittiler. Bayramda İstediğimiz rakamlar doğrultusunda konuk ağırladık bu çerçevede esnafımıza ve eşrafımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İLKHA



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.