İtikâf, Ramazan'ın ayrılmaz bir parçasıdır

İtikâf, Ramazan'ın ayrılmaz bir parçasıdır

Hazreti Muhammed'in en önemli sünnetlerinden olan itikâfın önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, İtikâfın, Ramazan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti.

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan ayının son 10 gününde yapılmasını tavsiye ederek devam ettiği itikâf hakkında açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayının son 10 gününün Müslümanlar için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Çelik, Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hiçbir zaman terk etmediği itikâf sünnetinin mutlaka ihya edilmesi gerektiğini söyledi.

Çelik, Gaziantep İl Müftülüğü olarak, Peygamberimizin önemli sünnetlerinden olan itikâf sünnetinin ihya edilebilmesi için merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerindeki camiler başta olmak üzere kentteki 100'ün üzerinde camiyi itikâf için tahsis ettiklerini kaydetti.

"Peygamber Efendimiz Ramazan'ın son 10 gününde itikâfa girerdi"

İtikâfın, Ramazan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Çelik, "Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammet Mustafa Ramazan'ın son on gününde hayatı boyunca yani oruç farz kılındıktan itibaren Medine döneminde Mescid-i Nebevi'de itikâfa girmiştir. İtikâf; sünneti kifayedir. Yani bir bölgede bir veya birkaç kişinin itikâfa girmesiyle itikâf; sünneti kifaye olduğu için ümmeti Muhammed'in üzerinden düşmüş olur. İtikâfa Allah'ın (Celle Celaluhu) evlerinde gidilir. Yani Allah'ın evlerinde huzur bulmak isteyenler, orayı ziyaret edenler, cami ile hemhal olanlar' şeklindeki ayeti kerimelerde işaret ediliyor." dedi.

"İtikâfa giren kardeşlerimizin sayısında bir hayli artış var"

Çelik, "Özellikle günümüzde itikâf gerçekten bir huzur ortamıdır. Çok hızlı bir hayat yaşıyoruz ve çok labirentli bir ortamda yaşıyoruz. Böyle bir ortamda insanın kendisini dinlemesini, kalbine yönelmesine ve derin bir tefekkür içerisinde Ramazan'ın bereketini soluklaması çok önem arz ediyor. Bu bakımdan günümüzde itikâfa giren kardeşlerimizin sayısında bir hayli artış var." ifadelerini kullandı.

"100'ün üzerinde camide itikâf sünneti ihya edilecek"

Gaziantep İl Müftülüğü olarak, itikâf sünnetinin ihya edilebilmesi için merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerindeki camiler başta olmak üzere kentteki 100'ün üzerinde camiyi itikâf için tahsis ettiklerinin bilgisini veren Çelik, "Biz onlara imkan tanıdık. İlimizde 100 caminin üzerinde bir sayı ile itikâfa girmek isteyenlere hizmet etmek istiyoruz. İtikâf ibadetinde asıl olan herkesin kendi camisinde yani mahalle, köy ve semt olarak kendi camilerinde itikâfa gitmeleridir. Hem güvenlik açısından böyle hem irşat ve hem de örnek olma açısından biz cami cemaatimizin her semtte ve her camimizde itikâfa girmesini tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.

Kentin merkez ilçeleri başta olmak üzere diğer 7 ilçesinde bulunan farklı camilerde ihya edilecek olan itikâf sünneti için gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını anımsatan Çelik, itikâfa girmek isteyenleri, söz konusu camilerden birisine giderek cami görevlisine başvurması halinde itikâfa girebileceğini belirtti.

"Günümüzde tefekküre çok ihtiyacımız var"

İtikâfta bol ibadet edilmesini tavsiye eden Çelik, "İtikâfta tefekkür, ibadet ile meşgul olmak ve kendini dinlemek, itikâfa giren insan bütün gününü ve gecesini camide geçirecektir. Zaruri ihtiyaçları olması durumunda dışarı çıkabilir. Ama zaruri ihtiyaçları bittikten sonra tekrar camiye geçmelidir. Günümüzü Kur'an-ı Kerim okuyarak, ibadet yaparak ve özellikle çok ihtiyacımız olan tefekkürle geçirmek gerekir. İslam âleminin durumu ortadadır. Bunların sebepleri, çözümleri, çareleri ve daha çokta çareleri üzerinden, çareyi kendinden başlatarak tefekkür etmelidirler." diye konuştu.

"Müminler için bu günler ve geceler rahmet sağanağıdır"

Ramazan ayının son on gününde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin de olduğunu anımsatan Çelik, son olarak şunları kaydetti:

"Ramazan'ın başlangıcı gibi uğurlamasının da heyecanını duymak, onu da fark etmek, onu da içinde kıpır kıpır yaşamak, yaşatmak çok önemlidir. İçimizde kıpır kıpır duygu ve düşüncelerle Cenabı Allah Ramazan'ın son on gününü de sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde tamamlatsın. Ramazan ayının son on gününde Kadir Gecesi var. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı ve bir ömre bedel bir gecedir. Müminler için bu günler ve geceler rahmet sağanağıdır. Bir mağfiret, affetme sağanağıdır, cehennemden azat günleridir. Her birimiz kendi nefsimiz başta olmak üzere bu son günlerin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Ramazan ayının son on gününü hem uğurlama telaşı açısından hem de bir rahmet mevsiminin bitişi açısından hem Kadir Gecesinin hem de bayram gecesini son on gününde olması açısından büyük bir önem arz etmektedir."

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler