Kocaeli Üniversitesi'nde siber zorbalık sempozyumu

Kocaeli Üniversitesi'nde siber zorbalık sempozyumu

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Alternatif Bilişim Derneği işbirliğinde ‘Yeni Medya Okuryazarlığı ve Siber Zorbalık Sempozyumu’ yapıldı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi ve Alternatif Bilişim Derneği işbirliğinde internetin zararlı etkilerine dikkat çekmek ve Türkiye’de temel eğitim gençliğinde ‘Siber Zorbalık’ konusunda farkındalık geliştirmek için ‘Siber ZorbalıkSempozyumu’yapıldı.

Türkiye'de Temel Eğitim Gençliğinde Siber Zorbalık’ konusunda farkındalık geliştirmek, gençlerin 'Siber Zorbalık’algılayışı, yaygınlığı ve farkındalığa ilişkin alan çalışması’ kapsamında ‘siber zorbalık’ vakalarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yapılan sempozyum İletişim Fakültesi 3 Mayıs Amfisi’nde gerçekleşti. Sempozyuma, KOÜ Rektör Yardımcısı Profesör  Doktor Bekir Çakır, İletişim Dekanı Profesör  Doktor Füsun Alver, çeşitli üniversitelerden davet edilen Öğretim Görevlileri, İletişim Fakültesi Hocaları ve öğrenciler katıldı. Yapılan sempozyumda siber zorbalık ve medya okuryazarlığı, yeni medyanın etik sorunları, temel eğitim gençliğinde siber zorbalık ve internetin çocuklar üzerindeki zararlı etkileri konuları ele alındı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Profesör  Doktor Füsun Alver, “1990’lı yıllardan beri internetin gelişimi, geniş toplumsal kesimlerde bir bilgi uyandırması, iletişimin içeriğinin ve boyutlarının tartışılmasını kuşkusuz beraberinde getirdi. Siber zorbalık dediğimiz zaman insanların bilgi teknolojileri aracılığıyla rencide edilmesinden tacize ve belki tehdit ve şantaja kadar uzanan şiddeti içeriyor. Bunun iletişim boyutuyla da tartışılması söz konusu olacak. ‘Siber zorbalık’ mesajdan gmail aracılığıyla gelen tacizler bunun yanında chat, sohbet odalarından gerçekleştirilen tacizleri kapsayan geniş bir alandan oluşuyor." Dedi.

 Bu süreçte araçlar kadar kurbanların travmaları da önem taşıdığını belirten Alver daha sonra, "2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 14-19 yaşlarında bulunan gençlerin beşte biri online ortamda siber zorbalığa maruz kalmış bulunuyor. Bunların yüzde 60 kız, yüzde 40 erkeklerdir. İşin ilginç tarafı da kurbanların 5 üçünün geçmişte kendisinin de bu şekilde online ortamda rencide edilmiş olması” ifadelerine yer verdi.

Kişisel bilgilerin tehdit altında olduğunu vurgulayan KOÜ Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Bekir Çakır ise, “İnternet ortamında yapılan çalışmalar aslında bilimsel olarak düşünüldüğü zaman insanlığın menfaatine olsun manasında yapılan çalışmalardır.  Ama bugün geldiğimiz noktada yani politik olmamak üzere ima edecek olursak kurumlar gerçekten tehdit altındadır.  Yani her ne kadar insanlar kişisel bilgilerini internet ortamında kişisel bilgilerini kaydedip saklasa da bunun yanında karşı taraf da bu bilgileri deşifre etmek, kötü amaçla kullanmak adına çalışmalarını devam ettiriyor” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.