Köylülerden okula boykot

Köylülerden okula boykot

Karlıova'ya bağlı Yiğitler köyünde köy meydanında toplanan öğrenci velileri, okulları ile ilgili birçok sıkıntılarının olduğunu ileri sürerek, sorunların çözülmemesi durumunda, okulu boykot ederek, bundan sonra öğrencilerini okula göndermeyeceklerini beli

BİNGÖL- Bingöl’ün Karlıova ilçesine 35 kilometre uzaklıkta bulunan 390 haneli Yiğitler köyünde okuyan 350 öğrenci velisi, okulları ile ilgili birçok sıkıntılarının olduğunu iddia ederek bu sıkıntılarının çözülmemesi durumunda bundan sonra öğrencilerini okula göndermeyeceklerini ve okulu boykot edeceklerini dile getirdiler.


Yiğitler köyü ilk okulu Aile Birliği Başkanı Murat Büyük, okullarında bina yetersizliği, Öğretmen sorunu, öğrencilerin beslenme ve ulaşım sorunları gibi birçok sıkıntılarının olduğunu iddia ederek, Karlıova Kaymakamlığı ve İlçe milli Eğitim Müdürlüğünden sorunlarının giderilmesini talep ettiklerini, aksi takdirde bundan sonra okula çocuklarını kesinlikle göndermeyeceklerini  bildirdiklerini ifade etti.


Köylerinin yerleşiminin  dağlık ve  dağınık olduğunu belirten Büyük, “Bazı evlerimiz okula üç kilometre uzaklıktadır. Okula giden 1. ve  2. sınıf öğrencilerimiz, bu mesafeyi yürüyerek gidiyor ve kış aylarında bu mesafeyi gitmek  daha zordur. Okulumuz  tam gün  eğitim ve öğretim vermesinden dolayı, sabah ve öğleden sonra okula giden bu küçük yaştaki çocukların, okula iki defa gidip gelmeleri zordur. Bu yüzden yemeklerini okulda yemeleri gerekir. Okul yönetimi köy içerisindeki öğrencilere yemek vermiyor. Sadece taşımalı eğitimle gelen öğrencilere yemek verebileceklerini bizlere söylüyorlar. Biz Öğrenci velileri de, bu çocukların öğle arasında eve gelmelerinin zor olduğunu bildiğimiz için beslenmeleri için onlara top kek ve meyve suyu alabilecek kadar para verebiliyoruz. Bu çocukların her gün bu şekil beslenmesinden dolayı sağlık sorunu oluşuyor. “ dedi.


Meydanda toplanan  köylüler ise, çocuklarının eğitim konusunda başarısız olduğunu  ileri sürerek, bu başarısızlığın nedeninin okullarında sık sık ücretli öğretmen değişiminden meydana geldiğini iddia etti.


Eski Okul aile birliği başkanı Mehmet Buğda yaptığı konuşmada, “Ben okul yönetimini ve okulda yaşanan sorunları defalarca dile getirmeme rağmen hiçbir yetkili bizimle ilgilenmedi. Çocuklarımızın okulda bir çok sıkıntıları var. Bir öğrencinin öğle arası eve gelmesi yaklaşık yarım saat sürüyor. Çünkü köyümüz hem büyük hem de dağlıktır. Dolayısıyla çocuklar evlere gelemiyor. Bir liralık harçlıkla okulda idare ediyor. Yetkililer bu soruna çözüm bulmadığı taktirde öğrenci velileri öğrencilerini okula göndermeyecekler.” ifadelerini kullandı.


Okullarına taşımalı eğitimle fazla öğrenci geldiğini söyleyen öğrenci velileri, kapasiteden fazla  dışı öğrenci vardır. Okul sıralarında öğrenciler sıkışarak oturuyorlar. Bundan dolayı öğrenciler kendilerini yeterince derslere verememektedir. Dolayısıyla öğrencilerimizde de başarısızlık kaçınılmaz oluyor .Ayrıca  öğrenciler her gün  sırtlarında kilolarca ağırlığındaki çantaları birkaç kilometre taşıyorlar ve bunda çok  zorluk çekiyorlar.” diyerek tepkilerini dile getirdiler.


Konu hakkında görüştüğümüz İlçe Milli Eğitim Müdürü Sema Tufan ise, herhangi bir köy sınırları  içerisinde taşımalı eğitim yapmalarının mevzuata aykırı olduğunu belirterek, “Taşımalı olmayan öğrencilere ise yemek verilmesi de mevzuata uygun değildir. Fakat buna rağmen köy merkezi olup, bu köyümüzde,  iki mahallemizden 3 araç ile 39 öğrencimizi kendi imkanlarımızla okula taşıyoruz. Kaymakamlık vasıtasıyla taşınan bu 39 öğrencimize, yemek de verilmektedir” açıklamalarında bulundu.

 

Tufan, Yiğitler köyünde bulunan öğrenci velilerinin yaptıkları okul boykotu eylemlerinin sadece çocuklara zarar verdiğini söyleyerek “Yarından itibaren çocuklarını okullara göndermelerini bekliyorum ve bu eylemin çocukların eğitim ve öğretimlerine büyük bir darbe vurduğunu bilmelerini isterim.”  İfadelerini kulandı. (Bülent Temiz-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.