Öğrenciler hünerlerini sergiledi

Öğrenciler hünerlerini sergiledi

Muş Alparslan Üniversitesinde, İslam Sanatları ve İslam Tezyinatı dersleri gören öğrenciler hünerlerini sergilediler.

Muş Alparslan Üniversitesinde yaklaşık 3 aydır İslam Sanatları ve İslam Tezyinatı dersleri gören öğrenciler, yaptıkları tabloları sergilediler.

Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezinde açılan sergiye öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Öğrencilere İslam Sanatları ve İslam Tezyinatı dersleri veren İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Selahattin Aslan, sergiye ilişkin İLKHA’ya yaptığı açıklamada, öğrencilerin yaklaşık 3 aylık bir sürede çalışmalarını tamamladıklarını belirtti.

Aslan, “Arkadaşlarımız yaklaşık 3 aydır bu eserleri yoğun bir tempo ile bir araya getirdiler. Genellikle çalışmalarımızın çoğu ebru sanatı üzerine, hat sanatı yapılarak hazırlanmış. Burada yazı çeşitlerimiz de farklılık gösteriyor. Sülüs yazısı ağırlıkta olup içinde divan-ı kufi yazılar da mevcut. Tezyinat dersimizde de öğrencilerimize özellikle hakkâri tekniğini öğretmeye çalıştık. Tabi bu 3 aylık süre bir ebru sanatı, tezhip ve hat sanatı için çok kısa bir süre ama hamdolsun arkadaşlarımız bu kısa sürede güzel çalışmalar ortaya koydular. Ürünlerimiz çerçevede gayet güzel görünüyor.” şeklinde konuştu.

Ebru sanatı daha erken meyve veren bir sanat olduğu için öğrencilere ilk önce bu sanatı öğrettiklerine değinen Aslan, “Biz dersimizi işlemeden önce öğrencilerimizin bu sanatı nasıl daha güzel ve sıkılmadan yapabileceklerini düşündük. İlk sanat derslerini 2. sınıfta aldıkları için önce onlara ebru sanatını öğretiyoruz. Zaten insanlar üzerinde çok büyük bir etkisi var. Bunu herkes de biliyor. Özellikle tarihte bunun örneklerini görüyoruz. Dar-ül şifalarda, medreselerde ve külliyelerde bu sanat bolca icra edilmiş ve insan psikolojisi üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu da çok kısa bir sürede görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İkinci bir safhada hat sanatını öğrettiklerini dile getiren Aslan şöyle konuştu: “Genelde 3. sınıf öğrencilerine bunu öğretiyoruz. Hat sanatının da en az 5 yıllık bir çıraklık dönemi olduğu için biz sadece bu sanatları özendirme amaçlı öğretiyoruz. Öğrencilerimiz tam manasıyla bu sanatı öğrenemiyorlar. Zaten öğrenecek kadar zamanları da yok. Fakat en azından öğrencilerimizin ileride bu sanatı tekrar icra etmeleri için onları buna özendirmeyi amaçlıyoruz. Biz geleneksel el sanatlarımızı bir sonraki nesle taşımayı planlıyoruz.”

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.