Otomotiv üreticileri riskli ürünleri geri çağırabilecek

Otomotiv üreticileri riskli ürünleri geri çağırabilecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, otomotiv üreticilerinin, riskli ya da teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünleri gönüllü olarak geri çağırabileceklerini kararlaştırdı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" yayımlandı.

Yönetmelik, otomotiv ürünlerine yönelik piyasa gözetimi ve denetimi (PGD) faaliyetleri; piyasaya ilk defa arz edilen yeni araçların ve otomotiv ürünlerinin ilgili teknik düzenleme gereklerini sağlayıp sağlamadığının, güvenli olup olmadığının denetlenmesini, güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesinin teminini ve gerektiğinde her türlü idari tedbirlerin bakanlık tarafından alınmasını kapsıyor.

Buna göre, denetim personeli, otomotiv ürününün test ve muayenesini gerekli gördüğü takdirde, her türlü test ve muayeneyi yaptırmak üzere denetlenen üründen numune alacak.

Üreticiler, kullanıcılarda olan ve piyasada bulunan, riskli ya da teknik düzenlemesine uygun olmayan otomotiv ürünlerini bakanlığın müdahalesine gerek kalmadan gönüllü olarak geri çağırabilecek ve düzeltici faaliyette bulunabilecek. Ancak bakanlıkça denetimi yapılan ve güvensiz olduğu tespit edilen ürünler için denetimin yapıldığı tarihten sonra bu madde uygulanamayacak.

Yönetmeliğin hükümlerine aykırı davrananlar hakkında, aynı fiilin bir suç veya daha ağır idari para cezası ile cezalandırmayı gerektiren kabahat oluşturmaması halinde para cezaları uygulanacak.

Verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.