‘Şehid sadece Allah'ın huzurunda eğilen kişidir’

‘Şehid sadece Allah'ın huzurunda eğilen kişidir’

Bingöl’ün Solhan ilçesinde Şehadet Ayı münasebetiyle düzenlenen “Şehitler Gecesi” programında şehitler rahmetle alınarak, şehitlerin sadece Allah'ın huzurunda eğilen ve sadece Allah’tan korkan kişiler olduğu belirtildi.

Solhan İlçesinde Çağrı-Der tarafından Şehadet Ayı münasebetiyle “Şehitler Gecesi” programı düzenlendi. Programda yakın zamanda katledilen şehitleri başta olmak üzere Şeyh Said’in dava arkadaşı Solhanlı Şehid Şeyh Abdullah Melekani de anıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, şehitleri konu alan sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Programa konuşmacı olarak katılan Mehmet Ali Ortaç, İslami kavramlar içerisinde yeri farklı olan ve mana olarak en ulvi kavramın şehid ve şehadet olduğunu söyledi. 

Ortaç Hoca, “Şehid ve şehadet çok yüce bir kavramdır. Öyleyse şehidin hayat anlayışını, şehidin İslam anlayışını, şehidin mücadele anlayışını ve şehidin ölüm anlayışını anlamak lazım. Hz Âdem’den bugüne, bugünden de kıyamete dek sürecek olan hak ve batıl mücadelesi vardır.” dedi.

“Bir Müslüman’ın kişiliği nasıl olacak, bunu Kur’an bize açıklamıştır”

“Müslümanlar, şartlar ne kadar diğerlerinin lehine olsa bile asla ümitsizliğe kapılmamışlar ve Allah için imanlarını koruma adına mücadelelerini sürdürmüşlerdir ve sürdürmeye de devam edeceklerdir.” diyen Ortaç, “Bir Müslüman’ın kişiliği nasıl olacak bunu Kur’an bize açıklamıştır, Hz. Peygamberimiz hem hadisleriyle hem de yaşantısıyla bize açıklamıştır. Bazı ayetlerde ‘hakkı tavsiye edin’ diye emredilmiş. İnsanlara iyiliği emretmek yani insanlara İslam’ca bir yaşamı emretmemizi bizden istiyor. Amir olmadan da insana emredemeyeceğine göre bu husus da ayrı bir şekilde değerlendirmek lazım. Hal böyle olunca Müslüman idarede söz sahibi olması gerekiyor. Müslüman’ın idareci olması gerekiyor ki Allah Teâlâ’nın farzlarını emretsin insanlara ve insanlara Allah’ın haramlarından uzak tutsun, haramları yasaklasın. Yine Peygamberimiz ‘her biriniz bir çobansızın’ diye buyurmuş, yani idarecisiniz, çobansınız güdülen sürü değilsiniz. Bu gözle Müslüman kendisine bakacak ve yine sizden biriniz bir kötülük görürse ona eliyle karşı dursun, engel olsun. Gücü yetmiyorsa diliyle karşı dursun.” ifadelerine yer verdi.

“Şehitlerin kanı bu topraklara bereket olmuştur”

Şehitlerin kanının İslam davası için asla bir kayıp olmadığını belirten Ortaç, “Şehid kanı, İslam davası için bereket olmuştur. Bingöl’e, Batman’a, Diyarbakır’a, Türkiye’de her bir toprağa bereket katmıştır. Dünyadaki her bir toprağa bereket olmuştur. Zillete boyun eğmeyen Şeyh Said ve Şeyh Abdullah Melekani, Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda idam edileceği zaman yüzünde ve hareketlerinde hiçbir korku ya da tereddüt olmamakla beraber izzetli ve şerefli bir şekilde tekbirlerle idam sehpasına gitmişlerdir. Asılmadan öncede mücadelenin Allah ve dini için olduğunu söylemişlerdir.  Şeyh Said Efendinin kanı onun dava arkadaşı Şehid Şeyh Abdullah Melekani’nin kanı bu topraklara bereket olmuştur. Şehid Rehber ve arkadaşlarının kanı bu topraklara bereket olmuştur. Şehitlerin kanı, katillerine de uğursuzluk olmuş, onların katilleri onların kanından sonra rahat yüzü görmemiştir. Mazlum şehidimiz Şehid Ubeydullah’dan sonra onun şehadetine göz yumanlar onun kanını akıtanlar birbirlerinden binlercesini öldürmüşlerdir. Şehid Yasin ile arkadaşları, Şehid Cengiz ve Fethi’nin kanını akıtanlar ve onların kanı akıtılırken seyirci olanlar onların kanından sonra rahat yüzü görmeyeceklerdi ve görmediler de.” diye konuştu.

“Şehid sadece Allah’ın huzurunda eğilen ve sadece Allah’tan korkan kişidir”

Ortaç, konuşmasının devamında, “Allah’ın kullarına merhamet etmeyenlere Allah da merhamet etmez ve bizden de merhamet beklemesin. Şehidin kanı İslam düşmanlarına uğursuzluk getirir. Şehidin kanı toplumlara can olmuştur, onların kanına taze kan olmuştur, damarlarına taze kan vermiştir.  Şehid Allah’a verdiği sözde durmuştur. Şehid sadece Allah’ın huzurunda eğilen ve sadece Allah’tan korkan kişidir. Şehidin kişiliği ve İslam anlayışı budur. Şehid bir mum gibidir etrafını aydınlatır.  Tıpkı gitmeden o gönlündeki aşkla; İslam aşkıyla, şehadet aşkıyla başka mumları yakan bir mum gibidir. Şehitler gerçekten bize cihadı ve şehadeti kanlarıyla miras bıraktılar, fedakârlıklarıyla miras bıraktılar.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra seslendirilen ilahilerin ardından program, Nizamettin Hoca’nın yaptığı dua ile sona erdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.