Sosyal medya dolandırıcılığı nedir?

Bilişim Uzmanı Ferhat Demiralp, internet kullanıcılarının gerek sosyal medya kullanımı ve gerekse alışveriş sitelerinde dikkat etmeleri gereken hususları aktardı.

İnternet ortamında kullanıcılar açısından güvenli olmayan alışveriş sitelerinden öte en tehlikeli alan sosyal medya platformları olmuş. Paylaşılan sahte linkler veya oluşturulan hesaplar üzerinden sosyal medya aracılığıyla kişisel bilgilerin ele geçirilmesiyle artan mağduriyetler gün geçtikçe artıyor.


Dolandırıcıların en sık kullandığı yöntemlerden biri olan sosyal medya dolandırıcılığına karşı kullanıcılara önemli detayları aktaran Bilişim Uzmanı Ferhat Demiralp, anlık ve ileri süreçli olabilecek mağduriyetlere karşı alınması gereken tedbirleri sıraladı.

Genel olarak sosyal medya kullanımını 3 ana neden altında toplayan Demiralp, bunların ilkinin maddi kazanç elde etme, ikincisi fenomen olma, üçüncüsü ise tamamen siyasi düşünce ve fikirlerini sosyal medya kullanıcılarına empoze etmek olduğunu söyledi.

"Dolandırıcılar, piyasa fiyatının altında ürün satışıyla belli linklere yönlendirerek dolandırabilir"

Ticari kazanç elde etme üzerinden yapılan dolandırıcılık türlerini aktaran Demiralp, "Dolandırıcı şahıslar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyada açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşınız gibi tanıtarak herhangi bir durumda sizden para isteyebilir veya acil ihtiyacı olduğunu belirterek belirli bir adrese para yollamanızı isteyebilirler. Bunun haricinde yine sosyal medya üzerinden piyasa fiyatının çok altında cep telefonu, elektronik malzeme ve benzeri ürünler sattığını söyleyip belli linklere yönlendirerek bir şeyler almanızı sağlayarak dolandırabilirler. Sosyal medya üzerinden kullanılan genel dolandırıcılık türleri bunlardır." diye belirtti.

Aktarımında sosyal medya üzerinden işlenen suçlara da yer veren Demiralp, "Kullanıcılar genellikle intihara yönlendirme, çocukları istismar etme, cinsel taciz, tehdit, şantaj, kişilerin huzur ve sükutunu bozma, hakaret, cumhurbaşkanına hakaret, haberleşmenin gizliliği, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi ve dolandırıcılık gibi birçok şeyi sosyal medyada suç olarak görebiliyoruz." dedi.

Sosyal medyayı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususları hatırlatan Demiralp, "Bunların başında dolandırıcılık türleri hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Her şeyi araştıran bir toplum olarak dolandırıcılık türleri ile yapılan dolandırıcılık çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Kişinin bize karşı yapmış olduğu girişimlerin dolandırıcılık bazlı olup olmadığını kendi süzgecimizden geçirip değerlendirmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

"Form doldurarak üye olmamızı ve hediyeler kazanacağımızı söyleyen linkleri tıklamamalıyız"

Demiralp, "Dikkat etmemiz diğer bir konu sosyal medya üzerinden bize gelen linkler. Bilmediğimiz veya tanımadığımız linklere tıklayıp kredi kartı bilgilerini doldurmamızı isteyen, form doldurarak üye olmamızı ve hediyeler kazanacağımızı söyleyen linkleri tıklamamalı, üye olmamalıyız. Her linki tıkladığımızda aslında farkına varmadan kötü niyetli sosyal medya kullanıcılarına kapı açmış olacağız. Bunlar üzerinden bilgisayarımıza bağlantı kurmasını sağlamış oluruz." şeklinde konuştu.

Birçok kişinin sosyal medyada kişisel bilgilerini paylaştığını sözlerine ekleyen Demiralp, şunları söyledi:

"Dolandırıcılar bu bilgileri alıp onu arayarak bir kurum personeli veya daha evvelden kendisini tanıyormuşçasına öğrendiği bilgileri ortaya sunarak kredi kartı bilgilerini öğrendiğini, 'hesabınızda bulunan şu kadar miktar parayı şu veya bu kesimlerce ele geçirilmeden filan hesaba veya falan adrese bırakmanız gerekmektedir' diye dolandırabilmektedir. İnternet çok büyük bir platformdur. Burada birçok e-ticaret sitesi var. Bunlardan bilinenler var, bilinmeyenler var. Bilmediğiniz bir siteden alışveriş yapmadan önce gerekli araştırmayı yapmanız gerekir. Çünkü o site paravan bir firma tarafından kurulmuş, sırf kredi kartı bilgilerinizi elde edebilmek için kurulan bir ara form yapısı olabilir. Ondan dolayı güvenilir sitelerden alışveriş yapmalısınız."

"Güçlü şifreler kullanmalı ve şifremizi de kimseyle paylaşmamalıyız"

Bilgisayar kullanıcılarının verilerinin muhafazası hususu üzerinden yazılım alanında bazı tavsiyelerde bulunan Demiralp, "Güncel bir antivirüs kullanmanız gerekir. Şayet kullanmazsanız sosyal medya kullanıcıları tarafından size gönderilen herhangi bir dosyayı açtığınızda karşınızdaki dolandırıcı için bir bağlantı oluşturmuş olursunuz. Bu kişi sizin kişisel bilgisayarınızdaki tüm bilgilere erişim sağlayabilir. Hatta dosyalarınızı kriptolayarak daha sonra kriptonun çözümü için ücret talep edebilir." dedi.

Demiralp, "Sosyal medyada bir konu hakkında bilgimiz yoksa o bilgiyi başka yerlere yaymamamız dikkat etmemiz gereken konulardan biridir. Çünkü bu bilgi daha sonra önümüze nasıl çıkacağını, kimlerin bu yönde hesap soracağını iyi hesaplamamız gerekir. İnternette yaydığımız haber veya paylaştığımız bilgiler kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında korunmaktadır. Yaptığımız veya paylaştığımız haber şayet muhatap kurum veya şahsa ait değilse bu ileride mağdur edilmemize sebebiyet verebilir." ifadelerine yer verdi.

Çok özel sırların internette veya sosyal medyada karşıdaki kimselere açılmaması ve bunlara karşı da dikkatli olunması uyarısında bulunan Demiralp, "Güçlü şifreler kullanmalı ve şifremizi de kimseyle paylaşmamalıyız. Kimileri özel bilgilerimize sahip olduktan sonra bizi arayıp o firma veya kurum yetkilisi olarak tanıtarak birçok bilgiyi eline geçirerek ciddi zararlar verebilir. Tanımadığımız kişiler konusunda en önemli husus budur. Gelen arkadaşlık tekliflerini reddetmeliyiz. Çünkü muhakkak bu kişiler bir çıkar ve menfaat uğruna bizimle arkadaşlık kurmak istiyordur. Paylaştığımız şeyleri istemediğimiz kişilere kapatalım." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.