Suriyeli genç kızın protez göz sevinci

Suriyeli genç kızın protez göz sevinci

Suriye’deki iç savaşta yola döşenen bombanın patlaması sonucu bir gözünü kaybeden 16 yaşındaki Suriyeli genç kız, protez göz ile yeniden görebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Suriye'nin Deyr Ez Zor kentinde yaklaşık 3 yıl önce yola döşenen bombanın patlaması sonucu anne ve babasını kaybeden, kendisi de ağır yaralanarak sol gözünü kaybeden 16 yaşındaki genç kız Hüda El-Salih’e Gaziantep’te yapılan operasyon ile protez göz takıldı. Yeniden görebilmenin sevincini yaşayan genç kız, mutluluğunu İLKHA ile paylaştı.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesi ile o dönem DEAŞ’ın kontrolünde olan Deyr Ez Zor kentini terk ederken yola döşenen bombanın patlaması sonucu Suriyeli Hüda El-Salih (16), annesini ve babasını kaybetti. Kardeşi ile birlikte ağır yaralanan Salih, bir gözünü kaybetti, vücudunun çeşitli yerlerinde de yanıklar oluştu.

Yaralı olarak hastaneye kaldırılan Hüda, ameliyattan çıktığında bir gözünü kaybettiğini fark edince bir anda dünyası karardı. Anne ve babasının ölümüyle de yalnız kalan Hüda, 2 yıl önce erkek kardeşi ile birlikte Türkiye’ye geldi. Türkiye’de tedavi için çeşitli illerdeki hastaneleri dolaşan Hüda, son olarak Gaziantep’e geldi.

Gaziantep’te hayırseverlerin desteğiyle özel bir hastanede ameliyat olan genç kıza protez göz takıldı. Protez göz ile yeniden görebilmenin mutluğunu yaşayan genç kız, Kurban Bayramı’nı da ülkesinde geçirebileceğinin sevincini yaşıyor.

Yola döşenen bombanın patlaması sonucu sol güzüne isabet eden şarapnel parçası sonucu gözünü kaybettiğini ve tedavi için kardeşi ile Türkiye'ye geldiklerini söyleyen Hüda, “Annem, babam, ben ve erkek kardeşim ile birlikte kaçıyorduk. DEAŞ yola bomba döşemişti ve bomba patladı. Annem ve babam öldü. Ben ve erkek kardeşimde yaralandı. Benim bir gözüm komple yerinden çıktı, kör oldum. Daha sonra bir erkek kardeşim yanımızda değildi. Onunla birlikte Türkiye’ye geldim ve 2 yıldır da Türkiye’deyim. Türkiye’de de Gaziantep’e yerleştim. Gözüm için tedavi olmak istedim. Fakat elimizde bir şey olmadığı için tedavi olamadım.” dedi.

“Annemin ve babamın bu şekilde ölmesinden dolayı çok üzüldüm”

Gözünü kaybettikten sonra içine kapandığını ve insanların içine hiç çıkmak istemediğini belirten Hüda, “Ben hastanede iken ameliyattan çıktığımda annemi ve babamı göremedim. Henüz onların öldüğünü bilmiyordum. Bana öldüklerini söylemediler. Sonra öğrendim ki hepsi vefat etmiş, ağlamaya başladım. Benim de bir gözüm görmüyordu. Ama şu an çok iyiyim. Annemin ve babamın, bu şekilde ölmesinden dolayı çok üzüldüm. Bomba benim vücuduma da çok zarar verdi. Bombanın bazı şarapnelleri de halen vücudumda duruyor. Gözüm kör olduğunda vücudumdan bir azam eksikti. Çok üzülüyordum, zorluk çekiyordum. Kimse yanımda değildi. Bundan dolayı huzurlu değildim. Hangi hastaneye gittiysem de gözümün ameliyatı için çok yüksek para istedi. Devlet hastaneleri ameliyat edemiyorlardı. Ancak özel hastaneler ameliyat edebiliyordu.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye halkına çok teşekkür ediyorum”

Protez göz ile görebileceğini öğrendiğinde çok sevindiğini belirten Hüda, “Daha sonra İnsan ve Hizmet Derneği’ne geldim. Burada iyilik evinde kalmaya başladım. Gaziantep’te tüm hastanelere gittim ve bir göz hastanesi vardı. O hastanede bana protez göz takılabileceğini söylendi. Çünkü gözüm hiç yerinde yoktu. Beni ameliyat ettiler. Protez göz ile görmeye başladım. Şimdi burada kalıyorum. Gözüm iyileşti. Bana yardımcı olanların hepsine ben çok teşekkür ederim. Gözümün görmesine vesile oldular, Allah onlardan razı olsun. Yine Türkiye halkına çok teşekkür ediyorum. Bize yardımcı oldular.” diye konuştu.

“Artık görebiliyorum ve çok mutluyum”

Artık görebildiğini ve bundan dolayı da çok mutlu olduğunu ifade eden Hüda, “Türkiye’ye geldiğimde Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki hastaneye gittim. Burada bir sonuç alamadım. Daha sonra Şanlıurfa’daki bir hastaneye gittim. Beni ameliyata aldılar ve vücudumda kalan bazı şarapnel parçalarını ameliyat ile aldılar. Ameliyattan sonra da biraz kendime geldim. Burada iyileştikten sonra da gözüm için İstanbul’a gittim. İstanbul’da birkaç hastaneye gittim ve fakat bir sonuç alamadım. Gaziantep’te İhsan ve Hizmet Derneği’nin iyilik evinde kalmaya başladım. Allah onlardan razı olsun. Bana yardımcı oldular, ameliyat oldum. Artık görebiliyorum. Bundan dolayı da çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

“Suriyeli kardeşlerimizin yaralarını sarmaya devam ediyoruz”

Suriyeli Hüda El-Salih’in tedavi ve ameliyat sürecine yardımcı olan Gaziantep İhsan ve Hizmet Derneği Başkanı Ali Kırmızı da şunları söyledi:

“Gaziantep'te bulunan bu dört katlı iyilik evimizde inşallah Suriyeli kardeşlerimizin yaralarını sarmaya devam ediyoruz ve bu kız kardeşimiz de Suriye'den geldi. Suriye’de bir bombanın patlaması sonucu annesini ve babasını aynı anda bir gözünü kaybetmişti. Biz de bu kardeşimize yardımcı olduk. Gaziantep'e gelince bir gözünün komplesi yoktu. Biz bu kardeşimiz için bir hastaneye başvurduk. Orada gerekli tetikler yapıldıktan sonra kardeşimize protez göz taktırdık. Şu anda diğer kardeşlerimiz gibi görebiliyor ve mutluluğu gözünden okunuyor. İnşallah buraya bu kardeşimiz gibi Suriye'de azalarını kaybeden bunlar en iyisi, çocuğunu, annesini, babasını kaybeden kardeşlerimiz var. Bizde bu kardeşlerimizin yaralarını sarmaya çalışıyoruz.” 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.