Gaziantep’te taş işçilerinin zorlu Ramazan mesaisi

Gaziantep’te taş işçilerinin zorlu Ramazan mesaisi

Gaziantep’te sabahın erken saatlerinden itibaren tarihi yapılarda mesaiye başlayan işçiler, sıcak havada oruçlu halde ekmeklerini adeta taştan çıkarıyor.

Gaziantep'te tarihi eski Antep evlerinin restorasyon çalışmalarında çalışan işçiler, yaklaşık 30 derece hava sıcaklığının altında çalışarak Ramazan ayında ekmeklerini taştan çıkartıyorlar. Kentteki tarihi ev ve yapıların restorasyonunda, ilerleyen teknolojiye rağmen geleneksel yöntemlerle çalışan taş işçileri, işlerinin zorluğuna rağmen Ramazan ayında oruçlarını tutmayı da ihmal etmiyor.

Sıcak havada ibadetlerini aksatmayan işçiler, bir yandan ekmeklerini taştan çıkartırken, diğer yandan da Ramazan’da sıcak havayla mücadele ediyor.

Tarihi eski Antep evleri ve mekanların restorasyon çalışmalarında kullanılan doğal beyaz taşlara şekil verilmesinde büyük emek harcayan taş ustaları, ellerindeki ağır çekiçlerle bir yandan 30 derece hava sıcaklığının altında taşlara şekil vermeye çalışırken, bir yandan da taşlardan çıkan tozlarla mücadele ediyor.

Taş işçilerinden Fatih Karadağ, sabah erken saatlerde mesaiye başladıklarını ve akşama kadar aralıksız çalıştıklarını ifade etti.

“Ekmeğimizi taştan çıkartıyoruz”

Çalışmanın oruç tutmaya engel olmadığını belirten Karadağ, Ramazan’da biraz zorlandıklarını ancak buna rağmen oruçlarını tutmaya devam ettiklerini belirterek, “Biz burada ekmeğimizi taştan çıkartıyoruz. Zor oluyor ama rızkımızın peşindeyiz. Bizde rızkımızı bu şekilde kazanıyoruz. Gerçekten şu taşların her birinin yerine konması, bir insanın değil 3-5 insanın elinden ve 3-5 tane detaya girilerek ve işlem yapılarak bu taşlar yerine koyuluyor. Tarihi mekanlara daha duyarlı olmamızı da ben buradan söylemek istiyorum. Kimi zaman taşlar ağır olduğundan dolayı tabi zorlanıyoruz. Susuzluk bir yandan ve niyetliyiz. Toz, toprak boğazımıza giriyor. Ama mecburuz. Herkesin bir mesleği var. Bizlerde bu mesleği tercih ettik. Zor oluyor ama Allah’ta bize yardım ediyor.” dedi.

Taş işçiliğinin baba mesleği olduğunu ifade eden Rıdvan Doğan da her ne kadar meslekleri zor olsa da oruç tutmalarına engel olmadığını belirtti.

“Allah yardımcımız oluyor”

Doğan, “Burada tarihi bir mekanının restorasyonunu yapıyoruz. Babamızdan kalan mesleği elimizden geldiği kadar devam ettiriyoruz. Taş ustası olarak görev yapıyorum. Taş, toz, toprak, hava sıcaklığına rağmen elimizden geldiği kadar rızkımızın peşindeyiz. Allah yardımcımız oluyor. Zor oluyor ama bir şekilde günü tamamlıyoruz. Zorda olsa rızkımız için katlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şantiye Şefi Burak Aslan ise işçilerinin, gün boyu tozun toprağın içinde ve güneşin altında çalıştıklarını belirterek, buna rağmen oruçlarını tutmaya çalıştıklarını söyledi.

“İşçilerimiz oruç tutmamın Allah’ın emrinin olduğunun bilincindeler”

Hava sıcaklığının arttığı bugünlerde oruçlu iken işleri gereği sıcakta çalışanların susuzluk ve açlıktan daha çok etkilendiğini belirten Aslan, “Burada tarihi evlerin restorasyonunu yapıyoruz. Tarihin yok olmuş yapılarını tekrardan gün yüzüne çıkarıyoruz. Şahinbey Belediyesi’nin yapmış olduğu tarihi dokuyu canlandırmak adına projelerinden birinin restorasyonunu çalışanlarımızla birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Malumunuz hava sıcak, kışın da soğuk hava var. Yaz-kış demeden çalışanlarımızı yapmaktayız. Tarihi yapılarda Gaziantep bölgesinde özellikle de Şehreküstü bölgesinde taş yapıları biraz ağırlıkta olduğundan dolayı çalışanlarımız taşları tek tek eski usulde olduğu gibi taşları üst katlara taşıyarak, sıcak hava koşullarında taşımakta biraz zorlanıyorlar. Bizde bu konuda elimizden gelen neyse teknolojik aletlerle yapmaya çalışmaktayız. Ramazan ayındayız ve oruç Allah’ın emri, çalışanlarımızda bu emri yerine getirmekle mükellef olduklarının bilincinde Ramazan, sıcak demeden çalışmalarına devam ediyorlar.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler