Van Gölü’nde artan kirlilik tepkilere neden oluyor

Van Gölü’nde artan kirlilik tepkilere neden oluyor

Türkiye’nin en büyük Gölü olan Van Gölü’nde son zamanlarda giderek artan kirliliğe tepki gösteren halk, gölün temizlenmesi konusunda adım atılmamasına tepki gösterdi.

Havaların ısınması ile birlikte sahilde yaşanan kalabalıktan dolayı göl sahilinde kirliliği artışının önüne geçilemiyor.

Oluşan kirliliğe tepki gösteren vatandaşlar, çöplerden ve sahildeki pisliklerden dolayı gölde yüzemez hale geldiklerini söylediler.

Yaşanan pislikten dolayı halkın artık sahili tercih etmeyecek duruma geldiğinden yakınan işletme sahipleri, yetkililerden Van Gölüne sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

Her gün birçok yerli ve yabancı turistin yürüyüş yapmak amacıyla geldiği Vangölü sahilinde kötü koku ve artan çevre kirliliğinin sahildeki işletmeleri de olumsuz etkilediğini belirten esnaflar, baraja akan pis suların yolları üzerine arıtma tesislerinin yapılması gerektiğini belirterek, Vangölü gibi kentin önemli bir değerlerine yazık edilmemesi gerektiğine işaret ettiler.

“Van milletvekilleri bunu görmüyorlar mı?”
Milletvekillerinin, Van’ın sorunları ile ilgilenmediğini ve yok olmaya doğru giden bu değeri görmediklerini söyleyen Fesih Yağız, “Vangölü her yönüyle bizim için bir değerdir. Vangölü’nün sodalı suyunun deri yaraları iyileştirme gibi tedavi edici bir özelliğe var. Özellikle İskele sahiline geldiğimizde suyun kirli olmasından ve kötü kokudan dolayı burada duramayacak hale geldik.” dedi.

 “Yetkililer bunu bilmiyorlar mı?”
Sahilin  daha önce temiz olduğunu ancak zamanla oluşan ilgisizlik ve duyarsızlıktan dolayı bu hale geldiğini ifade eden Yağız, “Bundan yaklaşık 15 yıl önce buralara geldiğimizde bu sahiller pırıl pırıl idi. Ancak şimdi suyun kirliliğinden dolayı dolayı ne kendimiz ne de çocuklarımız bu sularda yüzemiyor. Suda yüzmeyi bırakın sahilde durmak bile bazen mümkün olmuyor. Yetkililer bunu bilmiyorlar mı?” diye sorarak olaya tepki gösterdi.

Van’ın birçok sorunu olduğunu ancak sorunlarla ilgilenmesi gerekenlerden hiç kimsenin bu sorunlarla ilgilenmediğini anlatan Yağız, Van’ın sahipsiz olduğunu söyledi.

Yağız, “Vekil olarak seçtiğimiz kimseler bizlere sahip çıkmıyor. Her seçim döneminden önce buralarla ilgilenme sözü veriyorlar. Ancak seçimden sonra bizleri de buraları da unutuyorlar. Van gölü sadece Van için değil, Türkiye için mavi bir incidir. Ancak bu göle sahip çıkılmıyor. Bu durum böyle devam ederse bu değer elimizden kayıp gidecektir.” diye konuştu.

“Büyükşehir belediyesi durumun farkında olmasına rağmen adım atmıyor”

Çevre mahallelerden gelen kanalizasyon sularının direkt göle akıtıldığını da sözlerine ekleyen Yağız, gölün kirliliğinin defalarca basına yansımasına rağmen işi asıl yapması gereken Büyükşehir belediyesi tarafından umursanmadığını söyledi.

Yağız sözlerine şöyle devam etti: “Bir gün bir tane milletvekilimiz dahi gelip te bu sahilde yürümedi. Bu durumu görmek istemedi. Burada bulunan derelerden akan pislik göle akıyor. Van Büyükşehir Belediye Başkanı buraya gelip görmesine rağmen o da bu sorunla ilgilenmedi.”

“Gölün temizlenmesi için el ele vermeli bir adım atmalıyız”
Yetkilileri gölün temizlenmesi ve bakımı için göreve çağıran Zeki Seyhan İsimli işletmeci ise gölün temizlenerek daha da güzelleştirilmesinin mümkün olduğunu ve bunun için adım atılması gerektiğini söyledi.

Seyhan, “Dışardan gelen yerli yabancı turistlerin bu gölü bu halde görmelerini istemiyoruz. Bu göle ne kadar değer verilirse Vanlılar olarak bizim için o kadar iyi olur. Bu gölün temizlenmesi için hep birlikte el ele vermeli, bir adım atmalıyız.” çağrısında bulundu.

Vangölü’nde tekne turları düzenlediklerini belirten Seyhan, teknelerin yanaşması için gölde ihtiyaç duyulan iskelelerin de olmadığını, birçok yönden mağdur durumda olduklarını söyledi. (Murat Dalgın-İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.