Van'da "2. Kafkas Matematik Konferansı" başladı

Van'da "2. Kafkas Matematik Konferansı" başladı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin ev sahipliğinde 13 ülkeden 400 bilim insanının katıldığı "2. Kafkas Matematik Konferansı" başladı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin konferans salonunda Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, İran ve Rusya öncülüğünde organize edilen, 13 ülkeden 400 bilim insanının katıldığı "2. Kafkas Matematik Konferansı" başladı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bu tür organizasyonların bilim dünyası için önemli olduğuna değinerek, bilim insanlarının ülkelerarası dostluğa, muhabbete ve barışa etkin bir şekilde hizmet ettiklerini söyledi.

Ülkelerarası barışa hizmet edebilecek yegâne unsurların üniversiteler olduğunu belirten Battal, "Bilim insanları ülkelerarası dostluğa, muhabbete ve barışa etkin bir şekilde hizmet ediyor. Bence matematikçiler en reel bilimcilerdir. Diğer bilimlere göre olaylara daha reel yaklaşarak daha iyiye ulaşmayı başaran bilim insanlarıdır. Dolayısıyla ülkelerarası barışa hizmet edebilecek yegâne unsur üniversiteler ve bilim insanlarıdır. Eğer üniversiteler ve bilim insanları bu barışçıl yaklaşımları temin edemeseler sorun, kavga ve problemlerle karşı karşıya kalırız." dedi.

YYÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Tunç ise konferansın Avrupa Birliği koordinatörlüğündeki Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, İran ve Rusya öncülüğünde gerçekleştiğini bildirerek, "13 ülkeden 400 bilim insanı, 200 akademik bildiriyle konferansa katıldı. Bu konferansta bilim insanlarını bilimsel alanlarda bir araya getirmek, dünyadaki matematiğin gidişatı hakkında tartışmak ve iş birliğini ön plana çıkarmak istedik." şeklinde konuştu.

Konferansta Avrupa Matematik Birliği Başkanı Pavel Exner de bir konuşma yaptı.

İLKHA









Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.