Van'da geç gelen hasat

Van'da önceki yıllarda daha erken olgunlaşan buğday ve arpa, bu yıl yağışların az olması ve havaların serin olmasına bağlı olarak daha geç olgunlaştı.

Gürpınar'a bağlı köylerde önceki yıllara nazaran bu yıl geç başlayan aynı zamanda ramazan ayına denk gelen buğday ve arpanın hasadı köylülere zorlu bir ramazan ayı geçirtti. Ramazanda tarlalarını biçen köylüler. Bu günlerde ise biçtikleri arpa ve buğdayları harmanlıyorlar. Genelde akşam saatlerinde başlayan buğday ve arpanın harman işi bazen sabaha kadar devam ediyor.

Ramazan ayında biçtikleri buğdayı harmanlayan Sabahattin Dalgın bu yıl tarla biçme vaktinin ramazana denk geldiğini hatırlatarak, "Bildiğiniz gibi bu yıl buğday ve arpa tarlalarımızı Ramazan ayının başlarında biçmeye başladık. Ramazan sonlarına doğru biçme işlerini bitirdiğimiz buğday ve arpayı harman makinesi ile harmanlıyoruz. Burada bu işe patos ya da sarme diyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu Yıl Buğday Taneleri Zayıf Kalmış"

Ayrıca, bu yıl yağışların az olmasına bağlı olarak verimliliğin düştüğünü belirten Dalgın, "Bu sene yağmur pek yağmadı aksine ilkbahar döneminde dolu yağdığı için buğday ve arpa tarlalarına ciddi zarar verdi. Dikkat ettiyseniz buğday taneleri oldukça zayıf kalmış yine buna bağlı olarak bu yıl saman ve ot fiyatları çok yüksektir. Önceki yıllarda 1 liraya aldığımız ot bağını 3,5 liraya alıyoruz. Yine samanın 1 ton yüz lira iken bu yıl 4 yüz liranın üstüne çıkmış durumda." dedi.

Buğday ve arpa fiyatlarının da bu yıl yüksek olduğunu söyleyen Üçgen köyü sakinlerinden Sabahattin Dalgın bu gidişle bu kışın çok zor geçeceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.