Van'da Memur-Sen TOKİ sakinleri isyan etti

Van'da Memur-Sen TOKİ sakinleri isyan etti

Van'da Memur-Sen TOKİ'de oturan mahalle sakinleri, TOKİ'lerin yapımının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen birçok eksikliğin olduğunu ve bunun bir türlü yapılmadığını söyleyerek tepki gösterdiler.

VAN - Van merkezde Kavurma Mevki’nde 2009 yılında yapılan bin 58 konutluk Memur-Sen TOKİ’de birçok sorunun olduğunu fakat sorunlarını çözecek TOKİ yönetimi ve yüklenici firmanın ortadan kaybolduğunu iddia eden mahalle sakinleri tepki gösterdi.

 

Yılan hikayesine dönen Memur-Sen TOKİ konutları dağ gibi sorunlarıyla beklediğini söyleyen TOKİ sakinleri, kendileri için yapılan TOKİ’lerin gecekondu mahallesi görünümünde olduğunu belirttiler.

 

“TOKİ yönetimi ve yüklenici firma ortadan kayboldu”
TOKİ sakinleri tarafından yapılan açıklamada, “Van merkezde Kavurma Mevki’nde 2009 yılında inşaatına başlanan ve Memur-Sen TOKİ Konutları olarak bilinen 1058 konutluk Korubaş TOKİ  1. Etap Uygulaması hak sahipleriyle yapılan sözleşme gereği konutların 30 Eylül 2011 tarihinde teslim edilmesi gerekiyordu. Bu süre 30 aya karşılık gelmektedir.
Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki büyük depreminden ardından inşaatı devam eden konutlar, evsiz ve barksız kalan hak sahipleri daha fazla mağdur olmamaları için geçici işgaliyeyle anahtarları teslim edilmeye başlandı. 2012 Ocak ayından bu yana hak sahiplerinin tamamına yakını geçici işgaliye belgelerini imzalayarak konutlarda oturmaya başladı.  Ancak konutların yapılmasının üzerinden yaklaşık 6 yıl geçmesine rağmen bin 58 konut uygulamasının birçok eksikliğini tamamlamadan TOKİ yönetimi ve yüklenici firma ortadan kaybolmuştur. TOKİ’nin yanı sıra bu sorunlar diğer bir sorumlusu ise Memur-Sen Van İl yönetimidir. Her yerde üyelerimize konut sahibi yaptım diyen Memur-Sen başkanı kendi dairesini satarak bir kenara çekilmiştir.” denildi.
 


“TOKİ’nin müteahhit firmayı sürekli kolladığı aşikardır”

Yılan hikayesine dönen Memur-Sen TOKİ konutları dağ gibi sorunların beklediğini söyleyen TOKİ sakinlerinin açıklaması şöyle devam etti: “6 yıldır yüz milyonlarca servetin adeta çarçur edilerek baştan savma, özensiz, kalitesiz bir malzeme ve işçilik ile inşa edildiği bu konut mahallesi, gecekondu mahallesi görünümündedir. TOKİ’nin ve AK Parti’nin kolladığı müteahhit firmayı sürekli kolladığı ve yapmadığı işin parasını peşin verdiği, parasını alan firmanın ortalıktan kaybolduğu aşikardır. Kollanan yüklenici firma hangi AK Parti Genel Başkan Yardımcısının akrabası ve hangi Van milletvekili ile ortak iş yapmaktadır. Dokunulmazlık zırhına girerek sorumluluk üstlenmeyen TOKİ’nin Van Memur-Sen uygulaması adeta bir rezalettir. İşini tamamlamadan ortadan kaybolan firmanın bıraktığı işi aynı firmanın başka bir ortağına eksiklikleri giderme sözüyle 2013 yılında ihalesiz veren TOKİ yönetimi, hiçbir iş yapmadan parayı alan firma yine ortadan kaybolmuştur. 2013 Kasım ayında Ankara’da Memur-Sen TOKİ sakinlerinden oluşan bir heyetin eski TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’le yaptığı görüşmede, su, elektrik, bina ve dairelerdeki eksiklikler giderilmesi sözü verilmiş. Mart ayında (2014) tüm çevre düzenlemesi yeniden yapılacaktı. Bu sözler tutanak altına alınmıştı. Ama gelin görün ki en ufak bir adım atılmamıştır.”


“Alt ve üst yapı düzenlemesi yetersiz”
Çevre düzenlemesi adına hiçbir şeyin ortada olmadığını söylenen açıklamada;  “Bloklarına arasından geçen ve ıslah edilmeyen dere ise hafriyat artıklarıyla doldurulmuş durumda. En ufak yağışta yağmur suları önüne kattığını götürüyor. Çöl, çöp ve hafriyat alanı görünümünde kupkuru, ruhsuz, cansız bir site alanı var ortada. Çevre aydınlatma direkleri ve lambaları çok az ve site alanı geceleri kapkaranlık vaziyettedir. 16 derslik okulun ise öğrencilerin teneffüslerde bile sığabileceği alanı yok. Ortalama 4 ila 5 bin insanın yaşadığı sitede spor ve sosyal alanları bizlere lüks olsa gerek. 5 bin kişinin yaşadığı bölgede en fazla 100 kişinin ibadet yapabileceği küçücük bir cami yapılmış. Memur-Sen TOKİ ile şehir bağlantısını sağlayan yol ise ayrı bir fecaattir. Baştan savma yöntemlerle yapılan bloklar rutubet, koku ve pislik içinde. Asansörler büyük kısmı çalışmıyor. Kanalizasyon sistemleri ve rögarlar çoğu yerde problemli. Kalorifer kazanları ve sistemleri çoğunlukla yeterli ısıtma yapmıyor, bacaları sorunlu, bazı blokların bacaları ise çekmiyor. Elektrik tesisatlarında sık sık yaşanan sorunlar insanların hayatını tehlikeye atıyor. Ayrıca su şebekesinin Van Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı proje çerçevesinde yapılmadığı belediye yönetimi su işini devralmıyor. Eksikliklerin giderilmesini istiyor. Bu sıkıntılardan dolayı bazen haftalarca bloklarda su akmıyor.” denildi.

 

“Daire içlerinde sayılamayacak kadar eksiklikler ve kusurlu yapılmış işler mevcuttur”
Memur-Senliler için yapılan TOKİ’lerde 51 blok için yangın merdivenlerinnin bile unutulduğunu söyleyen TOKİ sakinleri, “Van kış bölgesi ve dolayısıyla kar memleketidir. Ama TOKİ binaların çatısında kar engelleyici bırakmayı, çatılardan yağmur suyunu toplayacak olukları da bırakmayı unutmuş. Yüzlerce daire içine hiçbir mühendis- denetmen ve ilgili girip eksikleri tespit etmiş değildir. Daire içlerinde sayılamayacak kadar eksiklikler ve kusurlu yapılmış işler mevcuttur. Birçok daire sahibi, TOKİ yönetiminden ve yüklenici firmadan umudunu keserek daire içlerindeki eksikliklerini kendi imkânlarıyla tamamlama yoluna gitmişlerdir. TOKİ insanların aklıyla dalga geçmiş, binlerce insana sorunlu, kusurlu, gecekondu emsali konutları ve kupkuru bir çöl alanını reva görmüştür. Köy yerinde bile benzeri görülmeyecek kalitesiz malzeme ve kötü işçilikle buralar ihmal edilmiştir. Birileri kazanıp birileri göz yumarken, binlerce insan sıkıntılar içinde sorunlarla yüz yüze bırakılmıştır. İşlerin güya yüzde 90 bitirilmiştir. Eksik işlerle beraber kusurlu işler ve dağ gibi sorunlar bir arada düşünüldüğünde işin yüzde 70 bittiği bile zor söylenebilir.” ifadeleri kullandı.

 

“TOKİ’nin yaklaşımı insanlarla dalga geçmek, insanlara hakaret etmek ve zulmetmektir”
Hak sahipleri olarak taksit ödemekten kaçınmadıklarını ve eksikliklerinin giderilmesini istediklerini belirten TOKİ sakinleri “Bunca eksik ve kusur ortada iken işin geçici teslime bile kesinlikle hazır olmadığı ortada iken TOKİ’nin bu yaklaşım, insanlarla dalga geçmek, insanlara hakaret etmek ve zulmetmektir. TOKİ, “taksit tahsilâtı” kararını geri çekerek bu enkazı yoluna koymalı, modern bir yaşam alanı oluşturmalı, insanlara değer verdiğini kanıtlamalı, buradaki yağmaya, talana, iltimasa dur demeli, ondan sonra taksit ödemelerini başlatmalıdır. Son olarak bir paragraf da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ’nin şirketi olan ve insanları yontulacak kaz olarak gören Boğaziçi Yönetim AŞ’ye açmak lazım. 2 yılı aşkın süredir her ay insanlardan aidat alan bu site yönetimi ne yapmaktadır. Bloklar kir ve pas içinde, çevre pislik içinde. Sadece aidat tahsilatı yapan ve kömür alımlarında vurgun yapan bu site yönetimi de bir an önce uzaklaştırılmalıdır.” İfadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.