"Yargıdan canı yanmayan kimse kalmadı"

"Yargıdan canı yanmayan kimse kalmadı"

HSYK seçimlerini değerlendiren önceki Batman Barosu Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven'in "Son dönemde neredeyse yargıdan canı yanmayan kimse kalmamış."sözleri dikkat çekti.

BATMAN – Yapılan HSYK seçimleriyle ilgili açıklama yapan önceki Batman Barosu Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven, yeni seçilen HSYK üyelerinden beklentilerinin; herkese eşit mesafede durarak hukuktan taviz vermemeleri için azami çaba göstermeleri olduğunu belirtti. Tanrıseven’in; “Normal şartlarda vatandaşları çok fazla ilgilendirmeyecek bu seçimlerin, böylesine büyük bir ilgi ile takip edilmiş olması, vatandaşların hukuka olan özleminden ve son dönemde neredeyse yargıdan canı yanmayan kimsenin kalmamış olmasından kaynaklanmaktadır.” ifadeleri dikkat çekti.

 

12 Ekim tarihinde adli ve idari yargıda görev yapan hakim ve savcılar tarafından HSYK’da belirleyici olacak 10 üyenin seçiminin yapıldığını belirten Tanrıseven, “Özellikle 17-25 Aralık soruşturmaları ve geçmişte çok tartışılan KCK, Ergenekon ve benzeri davalardaki bir takım iddialar nedeniyle, HSYK seçimleri ülkemizde pek çok vatandaş tarafından büyük bir ilgiyle takip edilmiş, pek çok televizyon kanalı tarafından genel seçimler havasına bürünen bu seçimin sonuçları anbean izleyiciye duyurulmuştur. Normal şartlarda vatandaşları çok fazla ilgilendirmeyecek bu seçimlerin, böylesine büyük bir ilgi ile takip edilmiş olması, vatandaşların hukuka olan özleminden ve son dönemde neredeyse yargıdan canı yanmayan kimsenin kalmamış olmasından kaynaklanmaktadır.” dedi.

 

Adil ve eşit yargının her zaman tartışma konusu olduğunu vurgulayan Tanrıseven, “Ancak yapılan pek çok reforma ve kanun değişikliğine rağmen istenilen seviyeye ulaşılamamış, çağdaş ve demokratik bir hukuk anlayışı tesis edilememiştir. Bunun en temel nedeni en iyi kanunları yapsanız bile, uygulayıcıların kendi ideolojik ve siyasi bakış açılarını yaptıkları işe yansıtmalarıdır. Bu nedenle geçmişte görülen pek çok davada insanlar mağdur olmuş, bir kısmı haksız yere soruşturmalar geçirmiş, bir kısmı ceza almış, bir kısmının ise aldıkları cezalar infaz edilmiştir. Bu kişilerin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi gerekmekle beraber, mevcut yasalarla tek tek bu insanların tespit edilerek mağduriyetlerinin giderilmesi mümkün gözükmemektedir.” diye belirtti.

 

Tanrıseven, yeni seçilen HSYK üyelerinden beklentilerinin, herkese eşit mesafede durarak hukuktan taviz vermemeleri ve ülkede yargıya olan güvenin yeniden tesisi için azami çaba göstermeleri olduğunu kaydetti. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.