Yeraltından çıkardıkları sudan tuz üretiyorlar

Yeraltından çıkardıkları sudan tuz üretiyorlar

Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Tuzlagözü Bucak ve Çayhan köyü sakinleri, yer altından çıkardıkları kaynak sudan tuz üreterek bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Kozluk’un Tuzlagözü Bucak köyü bölgesinde çıkarılan yer altı kaynak suyu belirli işlemlerden geçirilerek tuza dönüştürülüyor. Çevre köylerde ikamet edenler ise tuzu satarak bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Kaynak sudan üretilen tuzun diğer tuzlara oranla daha iyi olduğunu savunan Yılmaz Sezgin, bu tuzun bünyesinde var olan ağır metallerin son derece düşük olduğunu söyledi.

Tuzun üretim aşamasını anlatan Sezgin, “Ürettiğimiz tuzun kaynağı yeraltından geliyor. Yeraltından kuyu suyunu çıkarıp dinlendirmek için hazırladığımız göletlere koyuyoruz. Dinlendikten sonra havuzlara koyup güneş ısısıyla buharlaşıp tuza dönüşüyor. Kalan tuzu çuvallara koyup satıyoruz. Köyümüzün tuz üretimi yıllık olarak yaklaşık 2 tonu bulur. Tuzun kilosunu perakende olarak 50 kuruşa toptan ise 40 kuruşa satıyoruz.” dedi.

Tuzlagözü Bucak, Çayhan ve çevre köylerde tuz üretiminin yapıldığı söyleyen Sezgin, bu işi dedelerinden öğrendiklerini ifade etti. (M. Sait Çelik, Muhammed Said Aksoy- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.