Zengin ile fakir arasında gelir farkı uçurumu

Zengin ile fakir arasında gelir farkı uçurumu

En zengin kesimin gelirinin en yoksul kesimin gelirinin 8 katı olduğunu kaydedilen TUİK araştırmasına göre; en yüksek ortalama hane halkı kullanılabilir gelire 35 bin 45 TL ile İstanbul sahip olurken Güney Doğu Anadolu Bölgesi ise 17 bin 346 TL ile en düş

HABER MRK – Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2012 yılında, en zengin kesimin gelirinin en yoksul kesimin gelirinin 8 katı olduğunu kaydetti.

 

 

En yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı payın, en düşük gelire sahip ilk yüzde 20’lik gruba göre 8 kat fazla olduğu ifade edilen TUİK araştırmasında; En yüksek gelire sahip son gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 46,6 iken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 5,9 oldu.

 

 

Ortalama yıllık hane halkı kullanılabilir geliri 26 bin 577 TL

Türkiye’de hane halkı başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelirin 26 bin 577 TL olarak kaydedildiği araştırmaya göre;

 

En yüksek ortalama hane halkı kullanılabilir gelire sahip bölge 35 bin 45 TL ile İstanbul Bölgesi oldu. Güney Doğu Anadolu Bölgesi ise 17 bin 346 TL ile en düşük gelire sahip bölge oldu.

 

 

Toplam gelir içindeki en fazla payı maaş-ücret gelirleri aldı

Toplam gelir içinde maaş-ücret gelirlerinin payı yüzde 46,5’dir. Bu oranla maaş-ücret gelirleri en fazla paya sahip oldu. Bu gelir türünü yüzde 20,4 ile müteşebbis gelirleri ve yüzde 20 ile sosyal transferler izledi.

 

Sosyal transferlerin yüzde 92’sini emekli ve dul-yetim aylıkları oluştururken, yüzde 8’ini diğer sosyal transferler oluşturdu.

 

Müteşebbis gelirlerinin ise yüzde 33,3’ü tarım gelirlerinden oluşurken, yüzde 66,7’si tarım-dışı gelirlerden oluştu. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.