Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan: Bu sene hububatta iyi bir rekolte bekliyoruz

Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, bu durumun hububatta rekolteyi artıracağını söyledi.

Bu sene ekinlerin yağışla ilgili probleminin kalmadığını, yağışların tarımsal üretimi olumlu anlamda etkileyeceğini ifade eden Doğan, hububatın iyi bir gelişme gösterdiğini vurguladı.

Nisan ve mayıs ayında yağacak birkaç yağmurla birlikte çok daha bereketli bir sezon geçireceklerini belirten Doğan, hububatta çıkacak hastalıklara karşı ise çiftçileri uyardı.

download-001.png

Ebubekir Doğan

"Bu sene yağış sıkıntısı yaşamadık"

Bu sene Türkiye genelinde iyi bir yağış aldıklarını belirten Doğan, "Yağış anlamında problemimiz yok. Ekim tarihinden başlayıp bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bölgemizde çok şükür bu sene hiçbir şekilde yağış sıkıntısı yaşamadık. Hatta mevsim itibariyle çok iyi bir yağış aldık diyebiliriz. Bugüne kadar yağan yağmurlar ekilişi yapılan bütün tarımsal üretim için herhangi bir sıkıntı oluşturmadı." dedi.


"Buğday ve arpada iyi bir gelişme söz konusu"

Bu sene tarımsal kuraklığın da söz konusu olmadığını vurgulayan Doğan, "Çok iyi bir seviyedeyiz. Bir hafta önce bile yağış aldık. Hâlâ toprağımız nemlidir. Buğday ve arpada iyi bir gelişme söz konusudur. Şu anda sapa kalkma dönemi bitti. Yine mercimek de aynı şekildedir. Nisan ayında 2-3 yağış alsak ve bir de mayısın sonuna doğru yağış alsak inşallah bereketli ve iyi bir rekolte olacaktır." diye konuştu.

"Zararlı hastalıklarla mücadele edilmeli"

Yağışın, ürünlerin iyi ancak yağışın fazla yağmasıyla hububatta hastalıkların yaşanabileceği uyarısında bulunan Doğan, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz bu konuya dikkat etsinler. Yabancı otların da ekinler arasında çıkması söz konusudur. Çiftçilerimizin bu zararlı hastalıklarla mücadele etmesi gerekir. Bunlar yapılırsa bu sene iyi bir verim, rekolte almayı düşünüyoruz."

Yağışların yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını da iyice beslediğini belirten Doğan, barajların dolduğunu kaydetti. Bu nedenle tarımsal sulamada iyi bir potansiyele sahip olduklarını ifade eden Doğan, bu yılın bol ve bereketli bir yıl olması dileğinde bulundu.

"Umuyorum ki bol, bereketli bir yıl olur"

Batman'da toplamda 500 bin dönüme yakın bir alanda buğday ekiminin yapıldığını aktaran Doğan, "150 bin civarında mercimek üretimimiz var. Dane mısır, pamuk ekim alanlarımız mevcuttur. Buğday rekoltemiz yıllık ortalama 200-250 bin ton arasında değişmektedir. Bu sene yine böyle bir rekolte bekliyoruz. Arpada yine 50 bin civarı bir rekolte bekliyoruz. Mercimekte de 40-50 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Umuyorum ki bol, bereketli bir yıl olur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.