Molla Sahap Korkutata: Medreseler veraset namına sahiptir!

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Sahap Korkutata, medreselerin, ilmin ve âlimin önemi hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Bölge âlimlerinden Molla Sahap Korkutata, medreselerde yetişen âlimlerin toplumu ıslah etme noktasında çok etkili olduğunu söyleyerek; ayakta, faaliyette ve toplumla iç içe olup ıslah çalışmaları yapan âlimlerin etkisinin, yeri geldiğinde adli ve polisiye tedbirlerin üzerinde olduğunun altını çizdi.

İlahiyat fakültelerinde iyi âlimler olduğu gibi maalesef hadis inkârcılarının da olduğunu ekleyen Korkutata, yanlış akımların önüne geçen tek kurumun medreseler olduğunu söyledi.

"Salih ulemalar insanlık için sarsılmaz dağ gibidir"

Molla Sahap Korkutata

Molla Korkutata, "İslam dinine mensup olan âlimlerin misali, nasıl ki dağlar yeryüzünün sarsılmaması için kazıkları görevindedir, aynı şekilde salih ulema da insanlık âlemi sarsılmasın diye bir dağ misali gibidir. Bu âlimler salih olduğu sürece insanlar salih olur. Önceki gün bir doktorla konuşurken aramızda şöyle bir muhabbet geçti ve doktor dert yanıp bana, ‘hocam bu neslin hali neden böyle, neden böyle bozuluyor?’ Ben de dedim ki hocalar alanı boş bıraktılar. Hocalar evlerinde oturup ‘bana lazım değil, ben beş vakit namazımı kılıyorum’ yeter. Sanki cennet yolunu tutmuşlar gibi. Direkt cennete gidecekler zannındalar. Bundan dolayı sıkıntı oluşmuştur dedim. Allah Resulü, 'İki sınıf vardır ki onlar olumlu ve uygunsa, toplum da olumlu ve düzgün olur, onlar fesada girmişse insanlar da fesada gider. Bunlar âlimler ve idarecilerdir.' diyor." ifadelerini kullandı.

"Mezun ettiğimiz öğrencilerimiz yeni kitaplar yazıp eski kitapları tercüme edecek seviyedeler"

Molla Korkutata, "Bu ahir zamanda, özellikle okulların son 30-40 yıllık yaygın olduğu dönemde, artık aklı başında az kişi çocuğunu medreselere getiriyor. Ve medreselere getirilen çocuklar mükemmel yetişiyor. Şu anda İTTİHAD’ın mezun ettiği en az 40 kişi sadece eli kalem tutan, yeni kitaplar kaleme alan ve aynı zamanda kitap tercüme eder bir seviyeye gelmişler. Bunlar kaliteli adamlar oldular. Bunlar, babalarının elinden tutup medreseye getirdikleri kişilerdir. Ama bazıları da haylazdır, okul okumuyor veya akli dengesi yerinde değildir, gönderiyorlar fakat ilahi takdirdir ki onlardan da çok güzel insanlar çıkıyor." dedi


"Salih bir âlim bulunduğu bölgedeki asayişi sağlar"

Molla Korkutata, "Medreseler olmazsa toplumda daha fazla sarsıntı olur. Hep söylerim, salih bir âlimin bir yöredeki kalitesi şudur: Çok hâkim, asker ve polisten daha fazla iş yapar çünkü asayiştir. O memleketin hâkim, polis ve askerinin gelip o mollaya teşekkür etmeleri lazım. Çünkü hem suç oranları azalıyor hem de nasihat ediyor. Zaten bir toplum ki âlimlerin nasihati ile ıslah olmuyorsa başka şeylerle ıslah olmuyor." ifadelerini kullandı.

Korkutata sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün ayakta ve alanda olan âlimler azdır lakin onların hacmi çoktur. Bugün dünyada tarih boyunca cihazı, telsizi, kamerası, askeri ve polisi ile istihbaratı ile gece bekçisi ile bütün bunlar had safhada çoktur. Ama hiçbir zaman bugünkü gibi terör ve asayiş olayları olmamıştır. Çünkü bunlar ıslah edici değiller, âlimler ıslah edicidirler. Bundan dolayı medreselerin etkisi budur. Diğer taraftan da medreseler Peygamberlerin varisidirler. Medreseler olduğu sürece yanlış akımlar İslam dinine zarar veremezler. Mesela bazı ters görüşlü fikirler çıkar. Bazı ilahiyat fakültelerinde, bazıları hadis inkâr eder veya başka bir yanlış akımı savunur. Bunlar ilahiyatta çoktur tabi ilahiyatta iyi insanlar da var. İlahiyatın bir kısmının dine çok olumlu katkısı da vardır. Ama diğer taraftan da yanlış akımlar da vardır. Bunlara dur diyen tek bir kurum vardır ki o da medrese ilmidir. Onun için Allah’ın izniyle medreseler veraset namına sahiptir."

"Medreselerimizde çok kaliteli insanlar yetişiyor"

Molla Korkutata, "Bizim İTTİHAD’ın genel kuralı şudur ki, çocuklarla kötü dille konuşmaya asla izin verilmemiştir. Bir talebeye dayak vurulmamıştır. Bir talebe defalarca yanlış yapmıştır ama buna rağmen biz o talebeye okuması sekteye uğramasın, kendini toparlasın diye süre tanımış ve sahip çıkmışızdır. Ondan dolayı Rabbimize hamdolsun. Ancak anne babalar bu konuda bize merhametli davranmadırlar. İyi çocuklarını okullara gönderdiler, ikinci üçüncü planda tuttukları çocuklarını medreselere gönderdiler lakin buna rağmen o çocuklardan güzel insanlar yetişti. Şunu söylüyorum: Özellikle İTTİHAD’ın ilk kuruluşunda medreselerimize fazla rağbet gösterilmemişti ama şua anda medreselerimiz Allah’ın izniyle rayına oturmuş vaziyettedir ve medreselerimizde çok kaliteli insanlar yetişiyor." dedi.

"Ahiretinizi dünyaya tercih etmeyin"

Anne babalara da seslenen Molla Korkutata, "Anne babalar ahiretini tercih etmek istiyorlarsa en akıllı çocuklarını buraya göndersinler. Allah Kur’an’da buyuruyor: 'Hayır! Yoksa siz dünyayı daha mı önde tutuyorsunuz? Hâlbuki ahiret sizler için daha hayırlı ve daha kalıcıdır.' diyor." şeklinde konuştu. (İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.