"Nazi döneminde yaklaşık bir milyon roman katledildi"

"Nazi döneminde yaklaşık bir milyon roman katledildi"

'8 Nisan Dünya Romanlar Günü' münasebetiyle düzenlenen toplantıda konuşan Mersin Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, yaklaşık 700 yıldır Romanların Anadolu'da oldukları ve Nazi döneminde yaklaşık bir milyon roman katledildiği belirtti.

MERSİN - Mersin’de ‘8 Nisan Dünya Romanlar Günü’ Akdeniz Roman Federasyonları Derneği'nde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Akdeniz Roman Federasyonları Derneği'nin Roman Derneğinde düzenlediği etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toros Üniveritesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Etkinlikte Romanların İkinci Dünya Savaşı döneminde çektiği acıları ve dünden bugüne Roman hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, 600'lü yıllardan başlayan Roman göçü Mısır üzerinden İspanya ve Kuzey Karadeniz üzerinden de Avrupa'ya ulaştığını anlatarak, "Anadolu'da romanları 600-700'lü yıllarda görmek mümkün. Avrupa'ya ulaştığında zorlu sınavlardan geçti. Halbuki Roman Kültüründe şu vardır: var olan tüm topraklar yaratanındır. İnsanlar özgürce yaşayabilmeli. Roman kültürü bunu anlatıyor. Özgürlük bizim için çok kutsal çünkü Nazi döneminde yaklaşık bir milyon roman katledildi. Romanlar büyük acılardan geçti. Bugün ise romanlar artık eğitim imkanlarından faydalanmaktadır. Eğitime büyük önem veriyoruz." dedi.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, Mersin’in birçok kültürün bir arada yaşadığı ve hiç bir rahatsızlık duymadığı özel bir kent olduğunu belirtti.  (Osman Öksüz - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.