Aşırı sulama ve ilaçlamaya dikkat!

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde pamuk arazilerinin sulamasına başlanıldı. Pamuktaki sulama ve ilaçlamadaki aşırılıkların çeşitli zararlarının olduğunu belirten uzmanlar çiftçileri uyardı.

ŞANLIURFA - Viranşehir ilçesinde birinci ürün pamuklar sulanmaya başlanırken ikinci ürün pamuk ile mısır için ise ekim hazırlıkları yapılıyor. Pamuktaki sulama ve ilaçlamadaki aşırılıkların çeşitli zararlarının olduğunu belirten uzmanlar çiftçileri uyarıyor.

 

“Fazla su fazla ürün değildir”

Çiftçilerin aşırı sulamadan kaçınması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Nurettin Dal, “Fazla su fazla ürün değildir. Ekimden ortalama 30-40 gün sonra su verilmelidir. İlk su az verilerek bitki az suya alıştırılmalıdır. İlkin fazla su verilirse, başta elektrik kesintileri, aşırı sıcaklar, suyun yetersizliği nedeni ile çiçeklenme döneminde kozalar dökülür. Bu da verimi ciddi manada düşürür. Bizim tavsiyemiz ilk suyun fazla verilmemesi ve diğer sulamalarda da bitkinin ihtiyaç duyduğu oranda suyun verilmesidir.”dedi.

 

“Gelişi güzel ilaçlama yapılmamalıdır”

İlaçlama konusuna da değinen Dal, “Şu anda haşere ilacına dikkat edilmelidir. Çiftçilerimiz gelişi güzel ilaçlama yapmamalıdır. İlaçlama konusunda önceden uzman kişilerden destek alarak vaktinde ve gerekli durumlarda ilaçlama yapmalıdır. İlaçlama atıklarının bertaraf edilmesi konusunda dikkatli olmalıdır.” açıklamasında bulundu. (Sabri Acet-İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi
Vahşi sulamaya karşı uyarı: Ürüne ve toprağa ciddi zararı var