Aşırı yağışlar meyve bahçelerini tehdit ediyor: Uzmanlardan kritik uyarılar

Batman'da etkili olan aşırı yağışların meyve bahçelerinde su birikintilerine ve bitki stresine yol açtığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere tahliye, hastalıkla mücadele ve besin takviyesi konusunda uyarılarda bulundu.

Batman'da son günlerde etkili olan yoğun yağışlar, meyve bahçelerinde su birikintilerine yol açarak bitkilerde ciddi strese neden oluyor.

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, aşırı yağışların ağaçlarda kurumaya kadar varabilecek zararlar oluşturabileceğine dikkat çekerek üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Yetkililer, bahçelerde biriken suyun köklerin oksijen almasını engellediğini belirterek, suyun açılacak arklarla hızlı bir şekilde tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yağışların ardından mantari hastalık riskinin arttığına işaret eden müdürlük, üreticilerin vakit kaybetmeden bakırlı ilaçlar veya koruyucu fungisitlerle önlem alması gerektiğini bildirdi.

Toprağın uygun hale gelmesiyle birlikte yüzeysel çapa yapılmasının kök bölgesinin havalanmasını sağlayacağı ifade edilirken, aşırı yağışlarla yıkanan besin maddelerinin takviye edilmesi için aminoasit veya deniz yosunu içerikli yaprak gübrelerinin kullanılmasının faydalı olacağı kaydedildi.

Öte yandan, yağışlar nedeniyle zarar gören dalların budanması ve oluşan yara yerlerinin aşı macunu ile kapatılması gerektiği belirtilerek, bu uygulamaların enfeksiyon riskini azaltacağı aktarıldı.

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin bu önlemleri zamanında uygulamasının, aşırı yağışların neden olabileceği zararları en aza indireceğini vurguladı. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da otomobil park halindeki 3 araca çarptı
Batman-Kozluk yolunda saman yüklü tır devrildi
Batman'da Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında seyir halindeki otomobil yandı
Batman'ın Bayındır Mahallesi'nde minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 yaralı
Koyun peyniri 650 liraya ulaştı