Bapirê Sofi Türbesi'ne ziyaretçi akını

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Çetin Kol (kewer) köyünde bulunan Şeyh Ahmet (Bapirê Sofi) türbesi her yıl olduğu gibi ziyaretçi akınına uğradı.

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Çetinkol (Kewer) köyünde bulunan Şeyh Ahmet (Bapirê Sofi) türbesine her yıl olduğu gibi bu yılda vatandaşlar tarafından ziyaret edilerek dua ve Kur’an okundu.

1600’lü yıllardan günümüze kadar devam eden gelenek, her yıl eylül ayında, başta Eruh olmak üzere çevre köyler tarafından ziyaretçi akınına uğruyor.

Rivayetlere göre 1600’lü yıllarda yaşayan Şeyh Ahmet (Bapirê Sofi) genç yaşta Bağdat’tan botan bölgesine gelerek Eruh’un Çetin Kol köyünde Şeyh Hasan Mısri’nin yanında kalır. Daha sonra ilim öğrenmek için Eruh’un  Demir Emek (Direşke) Köyünde bulunan Şeyh Ali’ye talebelik yapıp yaklaşık 8 yıl boyunca hizmetini yapar.

Bapirê Sofi'nin 5'inci kuşak torunu olduğunu söyleyen Şeyh Cumali Kaya, dedesinin Demir Emek (Direşke) köyünde bulunan medresede kaldığını, ilim tahsil edip şeyhin hizmetinde bulunduğunu belirterek, kendisine "Faka (talebe) Ahmet" denildiğini hatırlattı.

Şeyh Ahmed'in, hocası tarafından çok sevilen ve keramet sahibi bir zat olduğunu anlatan Kaya, vefatının ardından bölge halkının büyük üzüntüye kapıldığını ve kabrinden ziyaretçilerin eksik olmadığını ifade etti.

Her yılın Eylül ayında anma etkinliği düzenlendiğini belirten Maruf Nas ile Menüh Erdoğan da dedelerinden kalma ziyaret geleneğinin sürdürüldüğünü söyledi. (Murat Orhan- İLKHA)














 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eruh Haberleri

Eruh'taki silahlı kavgada 1 ölü, 1 yaralı, 6 gözaltı var
Siirt Valiliği: Eruh Gelenkardeş köyündeki silahlı kavgada 1 ölü, 1 yaralı, 6 gözaltı
Siirt Eruh'ta sözlü tartışma silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı
Siirt’in Eruh ilçesinde otomobilin şarampole devrilmesi sonucu 7 kişi yaralandı
1 kişi öldü 1 kişi ise ağır yaralandı