Diyarbakır'ın Ergani İlçesine bağlı kırsal Selmanköy Mahallesi'nde yaklaşık 6 ay önce Belediye tarafından yönlendirilen yüklenici firma yeni asfalt çalışması yapılacağı gerekçesiyle mevcut yolda kazı çalışması yaptı. O günden bu yana bozuk halde bırakılan yol 6 aydır yeni asfaltı bekliyor.
Yaklaşık 6 ay önce yeniden yapılması planlanan yolun kazılmış vaziyette bırakılmasına tepki gösteren mahalle sakinleri; tozdan dolayı ev ve işyerlerinin her gün toz içerisinde kaldığını, kapı-pencerelerini açamadıklarını, ağaçlarla beraber ekinlerinin dahi yoğun tozdan olumsuz etkilendiğini belirterek yetkililere seslendi.
Mahalle sakinleri, yüklenici firmaya yol yapımı için aralık ayına kadar mühlet verildiğine yönelik iddiaların olduğunu kaydederken o zamana kadar bu mağduriyeti yaşamak istemediklerini ifade etti.
"Bu yol üzerinde yaklaşık 50 mahalle var, hepsi perişan"
Abdullatif Yavuz
Mahalle sakinlerinden Abdullatif Yavuz "Bu yıl tozdan boğulduk. Evimizde bir lokma yiyemez hale geldik. Bağı-bahçemizden ne üzüm ne incir yiyebiliyoruz. Ağaçlarımız bile kurudu. Önceki asfaltı kaldırmasalardı yine idare ederdik. Onlar eski asfaltı kaldırınca 3-5 güne yenisinin yapılacağını zannettik, aylar oldu halen yapılmadı. Duyduğum kadarıyla yüklenici firma aralık ayına kadar mühletinin olduğunu söylemiş. Bizler o zamana kadar bu tozla nasıl yaşayacağız. Öyle bir hal almış ki yola cephe evler evlerinde yemek yiyemiyorlar." ifadelerini kullandı.
Çoban Kaplan
Yapılan yol çalışmasının standartların dışında seyir aldığını söyleyen Çoban Kaplan "Yolumuz 5-6 aydır bu haldedir. Adamlar geldi mahallenin girişinden çıkışına kadar kazıdı, bir hafta sonra asfaltlayacağını söyledi. O bir hafta 6 ay oldu. Belediyeye gittiğimizde ihaleyi verenin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olduğunu söylüyorlar. Bu yol üzerinde yaklaşık 50 mahalle var, hepsi perişan. Bu yolu iki kez kullanan bir araç üçüncüsünde tamirciye gitmesi lazım. Yol ya baştan ya sondan başlanır, bunlar ortadan başlamış. Yaptıkları akla mantığa da uygun değil. Muhtarların yaptığı görüşmede adamlar '12'nci aya kadar mühletim var, nereye şikâyet ederseniz edin' demiş. Yani sahip çıkmıyorlar. Bu mahalleler tozdan topraktan mahvolmuş, kapı-penceresini açamıyor. Belediyenin bu işe sahip çıkması gerekir. Belediyenin kontrolörü, sözleşmesi yok mu?" şeklinde konuştu.
"Adeta rezillik çekiyoruz"
Servet Kaplan
Yolun araçlara verdiği zarardan söz eden Servet Kaplan "Aracımı yeni yıkattım, döktükleri mıcırın üzerinden geçtiğimiz aracım adeta çamur deryasına döndü. O çamurdan yeni model araçlar geçemez. Bizim eski model araçların alt takımları yüksek olduğundan idare ediyor. Yol çok bozuk, halkın bağı-bahçesi, ekini hepsi toz toprak altında kurudu. Burada oturup bir bardak çay içemiyoruz. İçtiğimiz çayda hepsi tozlu." ifadelerine yer verdi.
Adem Kaplan
Mahallede çay ocağı işleten esnaf Adem Kaplan "Üst katta evim var, tozdan pencerelerimiz açamıyoruz. Kahvenin içerisindeki eşyalar toz içerisinde kalmış. Sabahtan akşama günde 10 kez burayı suluyorum. Adeta rezillik çekiyoruz. Yolumuz önceden daha iyiydi. Böyle olacağını bilseydik kazmalarına izin vermezdik. 15-20 günde yapılacağını zannettik, tam 6 aydır tozdan boğuluyoruz."diye belirtti.
"Seçim zamanında geliyorlar, halkımızı kandırıyorlar, sonra koltuklarında oturuyorlar"
Süleyman Yaman
Belediyenin ilgisizliğinden dem vuran Süleyman Yaman ise, belediyelerin hizmet alanında yetersiz kaldığına vurgu yaparak sitemini şu ifadeler ile dile getirdi:
"Bu sene tozdan hastandık artık. Allah rızası için bu soruna bir çözüm bulun. Sesimiz duyan yok. Ergani DEM Parti'yi çağırıyoruz, gelmiyor, 'Diyarbakır'a iletin' diyorlar. Bizler de vatandaşız, böyle yapmayın, bir kez olsun halimizi sorun. İşi müteahhite vermişler, kim olduğunu da bilmiyorum, şu ana kadar görmüşlüğüm de yok. Diyarbakır'a da müracaat ettik, oradan da ilgilenen olmadı."
Yaman "Seçim zamanında geliyorlar, halkımızı kandırıyorlar, sonra koltuklarında oturuyorlar. Allah-Peygamber aşkına bu yolu yapsınlar. Ben kendim de DEM Partiliyim ve açıkça diyorum Dem Parti çalışmıyor. Bir kilometrelik yoldur, yapmıyorlar. Madem yapmayacaktınız eski asfaltı neden kaldırdınız? Kim size kaldırmanızı söyledi? Ancak parayı cebe indirip ortadan kaybolursunuz…"dedi.
İLKHA