“Çiftçiler pamuktan çok mısır ekimini tercih ediyor”

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Batman’daki çiftçilerin hem kârlılığı, hem işçi istihdamı ve hem de emek yoğunluğu açısından pamuktan çok mısıra yöneldiğini söyledi.

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman’da çiftçilerin en çok ektiği ürünler ve pamuk ekiminin bölgede azalmasının temel nedeni hakkında İlke Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Batman’ın son yıllarda meyvecilikte ön plana çıktığını söyleyen Kiyas, “Batman’da öncelikle tarla bitkileri ve bahçe bitkileri olarak bir ayrım yapmamız gerekir. Tarla bitkileri olarak en çok buğday, mısır, kısmi olarak mercimek, pamuk ve biraz da arpa yetiştiriciliği yapılmaktadır. Meyvecilikte de fıstık, bal, ceviz ve son yıllarda da çilek en çok ön plana çıkmış durumdadır. Bu ürünlerimizin oransal olarak dağılımı, ilçelerimize göre farklılık arz etmektedir.” dedi.

Çiftçilerin pamuktan çok mısır ekimini tercih ettiğini belirten Kiyas, bunun nedenini ise şu sözlerle açıkladı: “Özellikle mısır ve buğday,  en çok merkezde, ilçe ve köylerde ise, daha çok sulu alanlarda yoğunlaşmış durumdadır.  İlimizde son zamanlarda fıstık konusunda bir gelişme var. Ceviz yetiştiriciliği konusunda bir gelişme var. Çiftçilerimiz bu ürünlere yönelmiş durumdalar. Bölgemizde pamuk ekimi daha çok yapılmaktaydı ama, son yıllarda çiftçilerimiz, sulu tarım alanlarında pamuk yerine daha çok mısır ekimini tercih etmektedir. Bunun sebeplerinin başında da, her yıl pamuk fiyatları ve mısır fiyatları arasındaki denge, pamuk işçiliğinin çok daha fazla olmasıyla beraber, Batman’da sıcaklığın da çok fazla olmasıdır. Dolayısıyla çiftçilerimiz, hem karlık açısından, hem işçi istihdamı açısından ve hem de emek yoğunluğu açısından pamuktan çok mısıra yönelmişler.”   (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi
Vahşi sulamaya karşı uyarı: Ürüne ve toprağa ciddi zararı var