Diyarbakır’da 1-7 Nisan arasında devam edecek olan TÜYAP Tarım ve Hayvancılık Fuarı, birçok üretici firmanın iştirakiyle bu gün başladı.
Düzenlenen fuara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, DTSO Başkanı Ahmet Sayar ve çok sayıda oda temsilcisi ile çiftçi katıldı.
“Türkiye’nin geldiği nokta önemlidir”
1990 yılında fuarın yapıldığı arsayı birkaç arkadaşla kefil olarak aldıklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu fuarcılık alanında yaşadıkları serüveni anlattı.
Üzerine fuar alanının kurulduğu 128 bin metrekareden oluşan alanın borç parayla alındığını anımsatan Arzu, geçen zaman zarfında Diyarbakır’da kurulmuş olan Ortadoğu fuarının bir marka haline geldiğini ve büyük adımlar atıldığını söyledi.
Olağanüstü hal dönemlerini yaşayan bir bölge olarak çok büyük riskler yaşadıklarını belirten Arzu, inkâr ve asimilasyonun yaşandığı günlerde artık çözüm sürecinin konuşulduğu bir döneme gelindiğini ve çok büyük işlerin başarıldığını belirterek, gelinen noktanın çok önemli olduğunun altını çizdi.
“Çiftçilerimizin önünü açtık”
Türkiye’nin Ekonomi ve Tarımda çok önemli noktalarda olduğunu ifade eden Arzu son olarak tarım konusunda son 12 yıllık atılan adımların sonucunda gelinen noktaların istatistiki sonuçları hakkında bilgi verdi.
“GAP bölgeye kalkınma getirecek”
Tarım ve Hayvancılığın Diyarbakır için önem arz eden ve en başta gelen sektörlerden birisi olduğunu vurgulayan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise, yaptığı konuşmasında Diyarbakır’ın tarımsal potansiyelinin oldukça yüksek bir yer olduğunu ve bu potansiyelin ekonomik kazanca dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Vali Aksoy, “Diyarbakır’ın arazi varlığının yüzde 50’ye yakın bölümü tarımsal arazi niteliğindedir. Çiftçi kayıt sisteminde yaklaşık 40 bin çiftçimiz söz konusudur. Böylesine önemli bir ilde gerçekleştirilen tarımsal üretimin daha üst noktalara çıkarılması için önemli çalışmalar var. Türkiye’nin en önemli tarımsal kalkınma projelerinden biri olan GAP projesi kapsamında Diyarbakır’da çok önemli çalışmalar yapılıyor.” dedi.
Diyarbakır’da başlatılan ve yürütülen çalışmalar kapsamında Silvan projesinin tamamlanması durumunda 235 bin hektarlık alanın tarıma açılmış olacağını belirten Vali Aksoy, Devlet Su İşleri bilgilerine göre 305 bin ek istihdam kapısı açılacağını da sözlerine ekledi.
“Diyarbakır önemli bir hayvancılık kentidir”
Birçok farklı projenin daha Diyarbakır’ın genelinde yürütüldüğünü belirten Vali Aksoy, Diyarbakır’ın tarımsal ve hayvancılık potansiyelini daha iyi bir noktaya taşıma adına gayretlerinin süreceğini söyledi.
Vali Aksoy, “Diyarbakır’da önemli bir hayvancılık potansiyeli var. Hayvancılıkta 375 bin büyükbaş hayvan varlığı mevcut. 1 milyon civarı da küçükbaş hayvan var. Bunlar da buranın Hayvancılık sektöründe önemli istatistiklerdir. Bu durumları daha iyiye taşımak adına odalarımız, sektör temsilcileri ve diğer kurumlarımızla birçok proje yürütüyoruz. Fuarlarda sadece sektörler değil, kentin sosyal ve ekonomik yaşamında katkısı var. Diyarbakır’ın bu fuar ile hareketlendiğini ve bu nedenle çeşitli etkinlikler kapsamı içinde önemli şeyler kazandığını görüyoruz.” İfadelerini kullandı. (Hamza Adıyaman, Ali Fidancı - İLKHA)