İŞKUR tarafından Diyarbakır'da 6 ay süreyle Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında işe alınmak isteyen vatandaşlar, Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Çalışma ve İş Kurumu Diyarbakır İl Müdürlüğünce 32 yüklenici nezdinde toplam 5 bin kontenjan için 6 ay süreyle çalışmak isteyenler saatlerce kuyrukta bekledikleri görüldü.
Kuyrukta bekleyen Yüksel Bulut, kiracı ve işsiz olduğunu dile getirerek, "İş başvurusu için bekliyoruz. 2 saattir ayaktayım, yoruluyoruz ama ne yapalım iş için mecburen bekliyoruz. İşsizim daha önce inşaatta çalışıyordum. İŞKUR gibi sektörlerde çalıştım, çoluk-çocuk sahibiyim. Bekliyoruz, iş olsa iyi olur." diye konuştu.
Geçici programlar yerine devamlı programların olması gerektiğini söyleyen Turgay Kaya ise "Biz de iş için bekliyoruz, iki dönem çalıştık. Bu 2-3 dönem çalışanlara devamlılık sağlasalardı, iyi olurdu. 9 ay çalışıyoruz, tam yerimize ve çalışma ortamına alışıyoruz ki süremiz bitiyor ve işten çıkarılıyoruz. Buradaki insanların çoğu mağduriyet yaşadığı için bu sırada bekliyor. Kimse keyfinden bu sırada beklemez. Ben saat 09.00’dan beri burada bekliyorum. Bu sıra, Türkiye’de ve Diyarbakır’da ne kadar işsizin olduğunu gösteriyor. Millet hep işsizdir, yöneticiler bir şekilde bu işsizliğe bir çare bulmalıdır." ifadelerini kullandı.
Kuyrukta bekleyen Sur mağdurlarından Nizamettin Yiğit de "Evimiz yıkılmış, işsiziz ve ortada kalmışız. Sur yıkılınca bizim her şeyimiz yok oldu. Sur'da evimiz vardı o da yıkıldı. Başka semtler çok pahalı. Daha önce demir doğramacıydım. Sur'da iş yerim vardı. Orası yıkılınca, işsiz kaldım. 4-5 aydan beridir çalışamıyorum, bir saattir burada bekliyorum." (Abdurrahman Tetik, M. Sıddık Bilge – İLKHA)