Gebelikte enfeksiyona dikkat!

İdrar yolu hastalıklarının gebelik döneminde anne adayının sık karşılaştığı bir sorun olduğunu belirten uzmanlar, bu sorunların ciddi sıkıntılara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Diyarbakır’da bir özel hastanede Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Yunus Çavuş, idrar yolu hastalıklarının gebelik döneminde anne adayının sık karşılaştığı bir sorun olduğunu ve bu sorunların belirti vermediği gibi ciddi sıkıntılara yol açabileceğine dikkat çekti.

Gebelikte yeterli su tüketiminin yanı sıra anne adaylarının düzenli doktor kontrollerini aksatmamalarının çok önemli olduğunu söyleyen Doktor Çavuş, bu konuda eşlerin de duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

Doktor Çavuş, “Gebelik döneminde enfeksiyonlara bağlı olarak mesaneye ulaşan bakteriler, hiç belirti vermeden orada canlı olarak kalabilir. İdrarda belirti vermeyen bu bakteriler, hastada herhangi bir şikayete de neden olmadan sessizce kalabildiği gibi bazı durumlarda mesane ya da böbrek iltihabına yol açabilir. Bu durum gebelerin yüzde 10’unu etkilemektedir.” dedi.  

Enfeksiyonlar tekrarlıyorsa ileri tetkik yapılmalı

Doktor Çavuş, “Gebelikte doktorun uygun gördüğü güvenli antibiyotiklerin, 3-7 günlük tedavi ile idrarda belirti vermeyen bakteri varlığını enfeksiyona dönüşmeden tedavi edebilir. Tedavi bitiminde de mutlaka tekrar idrar kültürü yapılmalıdır. Şikayetleri tekrarlayan veya geçmeyen hastalara idame tedavisi verilmelidir. Ayrıca enfeksiyonlar tekrarlıyorsa hastaya mutlaka doğumsal idrar yolları anomalileri yönünden daha ileri tetkikler yapılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Bebeğin hayatını tehlikeye girebilir

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonlarının erken doğuma ve su kesesinin erken açılmasına neden olabileceğini belirten Doktor Çavuş, bu durumun bebek açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonundan korunma yollarına değinen Doktor Çavuş, "Günde en az 6-8 bardak sıvı tüketilmeli, özellikle şekerli sıvılardan kaçınılmalıdır. Gebelikte enfeksiyona yatkınlığın artması bağışıklık sistemi ile ilgili olduğundan beslenmeye dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca sık tuvalete gitmeli, sıkışıncaya kadar beklememeli ve idrarın mesaneden tamamen boşaltılmasına dikkat edilmelidir. Tuvalet sonrası genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir. İdrar yaparken yanma, sızlama, bulantı, ateş, kasık ve alt karın ağrısı gibi şikayetlerden biri dahi olsa mutlaka bir acil servise başvurmalı, rutin gebelik takibinde ise bu şikayetler belirtilerek idrar tahlili ve idrar kültürü istenmelidir.” dedi.  (İLKHA)


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Tatlı krizine neden olan durumlara dikkat!
Ani hava değişimleri kalp krizi arttırır mi?
Göz yorgunluğu neden olur?
Uzman Doktor Canpolat: Şiddetli sıtma tedavi edilmezse ölüm yaşanabilir
Uzmanlar: Göz sağlığı için güneş gözlüğünü optik mağazalarından alın