Hz. Eyüp'ün köylerinde konakladığına inanıyorlar

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Avunduk (Qûçayib) köyünde Hz. Eyüp'ün hicret ederken köylerinde konakladığına inanan köy sakinleri, yüz yılladır bu inanışla yaşıyorlar.

ŞANLIURFA - Siverek ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Avunduk (Qûçayib) köyünde,  köy sakinleri Hz. Eyüp’ün Şam’dan Şanlıurfa’ya hicret ederken köylerine uğradığına ve köylerinde konakladığına inanıyor. Hz. Eyüp’ün konakladığına inandıkları yere mezara benzeyen yaklaşık 3 metre uzunluğunda küme yapıp ziyaretin etrafını duvar ile çeviren köy sakinleri bu inanışını yüz yıllardır devam ettiriyor.

 

Köy sakinlerinden Seydo Karakeçi (65) efsaneye göre Hz. Eyüp’ün hicret ederken köylerine uğradığını ve bir süre köylerinde konakladığının büyükleri tarafından anlatıldığını söyledi. Karakeçili, “Kendimi bildim bileli ziyaret vardır. Şehir içinden ve dışından misafirler ziyaret için köyümüze gelirler.” dedi.

 

Konu hakkında bilgi veren Siverekli Araştırmacı Yazar Ramazan Özgültekin ise, Hz. Eyüp’ün Şanlıurfa bölgesinde yaşadığına dikkat çekerek, söylentilerin doğru olabileceğini yalnız konu hakkında kaynak kitaplarında herhangi bir bilgiye rastlamadığını belirtti.

 

Zazaca ile ilgili çalışmaları ile bilinen Tarihçi Şaban Şenateş ise Zazaca’da Eyüp ismine Ayib söylendiğini,  Qûç anlamının ise taş kümesi olduğunu yani köy isminin anlamının, Eyüp ismi ile anılan taş kümesi olduğunu belirtti.  (Abdurahman Uğurlu - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siverek Haberleri

Siverek'te trafik kazası: 4 yaralı
Siverek–Viranşehir yolu üzerinde, yaklaşık 20. kilometrede meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde ölü bulunan şahsın cinayetine ilişkin 2 kişi gözaltına alındı
Vatandaşlar önlem çağrısı yaptı
Siverek ilçesi Fırat Mahallesi’nde apartman yangını paniğe neden oldu